04.07.13

Sašliks Taizemiešu gaumē

Sastāvdaļas:
500 g ( liellopa, vistas, kazas, cūkas gaļas) filejas

Gaļas marinādei:
  • 150 ml kokosriekstu piens
  • 5 lielas ķiploka daivas, izspiestas caur ķiplokspiedi
  • 2 ēd.k. sarīvēta ingvera
  • 30 ml zivju mērces
  • 60 ml sojas mērces
  • 2 smalki sakapāti šalotes sīpoli
  • 2 ēd.k. brūnā cukura
  • 1 laima sula
  • 1/2 laima miziņa


Zemesriekstu mērcei:
  • 160 ml zemesriekstu
  • 1/2 laima sula
  • 160 ml kokosriekstu piens
  • 1/4 tējk. tamarinda pastas
  • 1 ēd.k. sojas mērces (vislabāk tamari)
  • 1 tējk. brūnā cukura
  • 2 cm sarkanā čili
  • 1 cm dzeltenā čili
  • 3 ēd.k. sezama eļļas
  • 3 daiviņas smalki sakapāta ķiploka
  • 1/4 tējk. jūras sāls (vai pēc garšas)



Pagatavošana:
  1. Bļodā vai maisiņā liec gaļas gabaliņus ar visām marinādes sastāvdaļām. Samaisi un liec marinēties uz 1 stundu.
  2. Aukstā ūdens peldē liec koka iesmiņus un mērcē (20 min–1 h).
  3. Tikmēr pagatavo zemesriekstu mērci. Pannā uz plīts vai sakarsētā cepeškrāsnī liec zemesriekstus un apgrauzdē, līdz tie ir zeltaini brūni. Pārber citā traukā un ļauj atdzist. 
  4. Kad rieksti auksti, blenderī liec visas zemesriekstu mērces sastāvdaļas un blenderē apmēram 2–3 minūtes, līdz ir krēmīga mērce. Beigās pagaršo, vai pietiek sāls, un, ja trūkst, pievieno. 
  5. Kad gaļa iemarinējusies, to uzdur uz iesmiņiem, vienmērīgi sadalot gaļu uz četriem iesmiem. Sakarsē pannu, īpaši labi, ja ir grila panna. Ielej pannā eļļu un, kad tā karsta, liec cepties irbulīšus. Cep uz vidēji lielas liesmas, ik pa laikam apgrozot, lai visas puses ir zeltaini gatavas.

Zemesriekstu mērce

Pasniedz ar zemesriekstu mērci.



Nav komentāru: