05.08.13

Ābolu pīrāgs

 Nepieciešams pamatnei:
  • 200 g miltu
  • 100 g sviesta
  • 1 olas dzeltenums
  • 2-3 ēdamkarotes auksta ūdens
  • šķipsniņa sāls

 Pildījums:
  • 100 g sviesta
  • 100 g cukura
  • 2 olas
  • 50 g miltu
  • 75 g maltu mandeļu
  • pāris pilieni mandeļu esences

 Nepieciešams virsmai
  • 2-3 āboli
  • pūdercukurs
  • 2-3 ēd. Kalvadoss, rums vai konjaks
  • 150 ml džems glazūrai

 
Normandijas ābolu pīrāgs
Pagatavošana
  1. Izsijā miltus, pievieno sāli, gabaliņos sagrieztu sviestu un saberž. Piesit olas dzeltenumu, piejauc ūdeni un samīca viendabīgu mīklu. Saveļ bumbu, ietin pārtikas plēvē un liek dzesēties ledusskapī uz 30 minūtēm.
  2. Pildījumam sajauc mīkstu sviestu ar cukuru, pa vienai piesit olas, iesijā miltus. Beigās pievieno maltas mandeles un mandeļu esenci.
  3. Mīklu ieklāj formā (man 23 cm diametrā), veidojot maliņas. Uzklāj pildījumu un izlīdzina, tam virsū kārto nomizotu un šķēlēs sagrieztus ābolus. Aprasina ar kalvadosu un cep 200 grādos, līdz tarte kļūst zeltaini brūna. Tad formu izņem no krāsns, tarti pārkaisa ar pūdercukuru (~tējkarote ar kaudzi) un cep vēl ~10-15 minūtes 180 grādos, līdz cukurs sāk karamelizēties.
  4. Tarti atdzesē un pārklāj ar aprikožu džemu.

 ( Normandijas reģiona virtuve),

Receptes autore: Gunta Liepiņa

Nav komentāru: