08.08.13

Veselīga mājās cepta maize

Maize jāgatavo pēc senajām tradīcijām ar dabas rauguapiņiem vai iesalu. Maize ar apiņu ieraugu satur visas neaizstājamās aminoskābes, ogļhidrātus, šķiedrvielas, vitamīnus B1, B2 un PP vitamīnu, tādas minerālvielas kā nātriju, kāliju, fosforu, dzelzi, kalcija sāļus. Tādus mikroelementus kā zelts, kobalts, varš, kuri piedalās unikālo elpošanas fermentu veidošanā. 

Ar apiņu ieraugu cepta maize veicina sulu izdalīšanos, proti aktivizē fermentu un citu pilnvērtīgam gremošanas procesam nepieciešamo vielu izdalīšanos no aizkuņģa dziedzera, aknām un žults, vielu, kura veicina motoriku. Cilvēks, kas ēd tādu maizi neslimo ar saaukstēšanās slimībām, viņiem uzlabojas stāja un atjaunojas imunitāte.

Dabīgā ierauga receptes:


Neraudzēti plāceņi (lavašs)
Izejvielas: aptuveni 10-12 plāceņiem
  • 1 glāze ūdens, 
  • 2,5 glāzes miltu, 
  • 1,5 tējk. vai pēc garšas sāls.

Pagatavošana:
  1. Ūdeni samaisa ar sāli un tievā strūkliņā sālsūdenī pamazām ieber miltus. Samaisa mīklu.
  2. Pēc tam 20-30 minūtes ļauj pastāvēt. Sakarsē pannu un plānā kārtā izritina plāceni. Dažas sekundes apžāvē uz pannas, bet neapgriež. 
  3. Gatavie plāceņi jāapslaka ar ūdeni, un tos, iepakotus maisiņā, var 3 dienas uzglabāt ledusskapī.


Diedzētu kviešu graudu maize
  1. Mitrus diedzētus kviešu graudus sapresē, veidojost plāceņus.
  2. Pēc tam uz karstiem akmeņiem vai plīts saulē apžāvē.


Ar minerālūdeni gatavoti neraudzēti plāceņi vai bulciņas
Derēs jebkurš sārmains minerālūdens. Izsijā sakarsētus miltus un iemaisa minerālūdenī. Izveido plāceņus vai bulciņas un ievieto iepriekš sakarsētā krāsnī.

Mājās gatavots raugs
Ņem 100-200 gramu rozīņu un nomazgā siltā ūdenī, ievieto pudelē ar platu kakliņu, aplej ar siltu ūdeni un pievieno nedaudz cukura, pudeli aizsien ar četrās kārtās saliktu marli un novieto siltā vietā. Ceturtajā, piektajā diennaktī sāksies rūgšanas proces, tad var gatavot mīklu. Tai jābūt smaržīgai, bet ne skābai.


No kaltētiem apiņiem gatavots raugs
  1. Apiņiem uzlej karstu ūdeni (1:2) un kastrolī uzkarsē. Ja apiņi uzpeld, tie ar karoti jāiegremdē ūdenī. Kad ūdens būs tiktāl iztvaikojis, ka novārījums ir divas reizes mazāk nekā sākumā, to vajag izkāst.
  2. Kad tumšais novārījums ir atdzisis, tajā izkausē cukuru (1 ēd.k. cukura uz 1 glāzi novārījuma), samaisa ar miltiem (1/2 glāze miltu uz 1 glāzi novārījuma). 
  3. Pēc tam to visu 2 diennaktis tur siltā vietā, lai uzrūgst. Gatavo raugu salej pudelēs, aizkorķē un uzglabā vēsā vietā.

2-3 kilogramu maizes pagatavošanai nepieciešama 1/2 glāze rauga.


Labu apetīti!

V. Siņeļņikova grāmata “Svētīgs uzturs”

Nav komentāru: