Maize jāgatavo pēc senajām tradīcijām ar dabas raugu – apiņiem vai iesalu. Maize ar apiņu ieraugu satur visas
neaizstājamās aminoskābes, ogļhidrātus, šķiedrvielas, vitamīnus B1, B2 un PP
vitamīnu, tādas minerālvielas kā nātriju, kāliju, fosforu, dzelzi, kalcija
sāļus. Tādus mikroelementus kā zelts, kobalts, varš, kuri piedalās unikālo
elpošanas fermentu veidošanā.
Ar apiņu ieraugu
cepta maize veicina sulu izdalīšanos, proti aktivizē fermentu un citu
pilnvērtīgam gremošanas procesam nepieciešamo vielu izdalīšanos no aizkuņģa
dziedzera, aknām un žults, vielu, kura veicina motoriku. Cilvēks, kas ēd
tādu maizi neslimo ar saaukstēšanās slimībām, viņiem uzlabojas stāja un
atjaunojas imunitāte.
Dabīgā
ierauga receptes:
Neraudzēti plāceņi (lavašs)
Izejvielas: aptuveni 10-12 plāceņiem
- 1 glāze ūdens,
- 2,5 glāzes miltu,
- 1,5 tējk. vai pēc garšas sāls.
Pagatavošana:
- Ūdeni samaisa ar sāli un tievā strūkliņā sālsūdenī pamazām ieber miltus. Samaisa mīklu.
- Pēc tam 20-30 minūtes ļauj pastāvēt. Sakarsē pannu un plānā kārtā izritina plāceni. Dažas sekundes apžāvē uz pannas, bet neapgriež.
- Gatavie plāceņi jāapslaka ar ūdeni, un tos, iepakotus maisiņā, var 3 dienas uzglabāt ledusskapī.
Diedzētu kviešu graudu maize
- Mitrus diedzētus kviešu graudus sapresē, veidojost plāceņus.
- Pēc tam uz karstiem akmeņiem vai plīts saulē apžāvē.
Ar minerālūdeni gatavoti neraudzēti plāceņi vai bulciņas
Derēs jebkurš sārmains minerālūdens. Izsijā sakarsētus
miltus un iemaisa minerālūdenī. Izveido plāceņus vai bulciņas un ievieto
iepriekš sakarsētā krāsnī.
Mājās gatavots raugs
Ņem 100-200 gramu rozīņu un nomazgā siltā ūdenī, ievieto pudelē
ar platu kakliņu, aplej ar siltu ūdeni un pievieno nedaudz cukura, pudeli
aizsien ar četrās kārtās saliktu marli un novieto siltā vietā. Ceturtajā,
piektajā diennaktī sāksies rūgšanas proces, tad var gatavot mīklu. Tai jābūt
smaržīgai, bet ne skābai.
No kaltētiem apiņiem gatavots raugs
- Apiņiem uzlej karstu ūdeni (1:2) un kastrolī uzkarsē. Ja apiņi uzpeld, tie ar karoti jāiegremdē ūdenī. Kad ūdens būs tiktāl iztvaikojis, ka novārījums ir divas reizes mazāk nekā sākumā, to vajag izkāst.
- Kad tumšais novārījums ir atdzisis, tajā izkausē cukuru (1 ēd.k. cukura uz 1 glāzi novārījuma), samaisa ar miltiem (1/2 glāze miltu uz 1 glāzi novārījuma).
- Pēc tam to visu 2 diennaktis tur siltā vietā, lai uzrūgst. Gatavo raugu salej pudelēs, aizkorķē un uzglabā vēsā vietā.
2-3 kilogramu maizes pagatavošanai nepieciešama 1/2 glāze
rauga.
Labu apetīti!
V.
Siņeļņikova grāmata “Svētīgs uzturs”
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru