18.06.14

Mājās gatavots kvass.

Kvass satur B grupas vitamīnus, kas svarīgi normālai nervu sistēmas darbībai. Tā gatavošanas procesā rodas pienskābe, kas uzlabo gremošanas sistēmas mikrofloru. Kvass atspirdzina un dod enerģiju, jo satur cukuru. Protams, nevajadzētu dzert kvasu pārmērīgi daudz, jo tas ir kalorijām bagāts dzēriens.

Likums paredz, ka ražotāji par kvasu var saukt tikai dabīgi raudzētu dzērienu, kura ražošanā neizmanto saldinātājus un aromatizētājus, savukārt tādu, kas nav dabīgi raudzēts, sauc par kvasa dzērienu

Mājās kvasu var pagatavot no maizes, miltiem, iesala, rabarberiem, arī koncentrāta.

Mājās gatavots kvass
Sastāvdaļas:
  • 600 g svaiga Lāču rudzu maize
  • 30 g raugs
  • 350 g cukurs


Pagatavošana:
(6 litriem)


  1. Rudzu maizi izkaltēju cepeškrāsnī pie 120-130*C grādiem, lai maize paliek cieta un mazliet brūna.
  2. Tad ņem maizi un salauž gabaliņos. Uzlej 4 litrus ūdeni un ļauj 3-4 stundas ievilkties traukā, kas pārklāts ar dvieli. Ik pa laikam apmaisa, lai maize labāk izšķīst.
  3. Tad pirmo reizi izkāš caur smalko sietu un uz palikušajiem biezumiem vēl uzlej 2 litrus vāroša ūdens un ļauj 2 stunda ievilkties. Atkal izkāš.
  4. Salej visu lielā traukā un atdzīvina ar 30 gramiem rauga un 350 gr cukura. Ļauj nakti nostāvēties.



Sastāvdaļas:
  • 1 kg kaltētas rudzu maizes, 
  • 600 g cukura, 
  • 50 g rozīņu, 
  • 10 l ūdens, 
  • 50 g rauga,
  •  200 ml piparmētru tējas.


Pagatavošana:
Kaltētu maizi aplej ar verdošu ūdeni, noliek siltumā 8 – 10 stundas. Izkāš, pieliek atdzīvinātu raugu, cukuru, piparmētru tēju, ļauj rūgt, izkāš. Tīrās pudelēs ieber rozīnes, uzlej kvasu, pudeles aizkorķē. 
Var lietot pēc piecām dienām.


Rabarberu kvass

Sastāvdaļas:
  • 1 l ūdens, 
  • 200 g rabarberu, 
  • 100 g cukura, 
  • raugs

Pagatavošana:
  1. Verdošā ūdenī liek nomizotus un sagrieztus rabarberus, vāra, kamēr mīksti. Izkāš caur sietu, pieliek cukuru, uzvāra un atdzesē. 
  2. Pievieno raugu (nedaudz, pēc izjūtas) un atstāj siltumā līdz nākamajai dienai. Pēc tam salej pudelēs, aizkorķē, glabā vēsumā.

Var dzert jau nākamajā dienā, bet labāk garšo, ja pastāvēs vismaz trīs dienas.

Nav komentāru: