30.08.14

Aukstā zupa Okroška

Okroška- populārs ēdiens krievu virtuvēOkroška-smalki sakapāti svaigi dārzeņi, un auksts zupas šķidrums. Tradicionālā Okroškas bāze  ir kvass, lai gan  senāk tā tika gatavota ar kāpostu vai gurķu sālījumu.
Arī šī aukstā zupa laika gaitā piedzīvojusi pārvērtības. Vispirms kāds izdomāja kvasā iedrupināt maizi, lai iznāktu kaut cik sātīgāks strebjamais. Pamazām nāca klāt arvien jaunas sastāvdaļas: gaļa, zivis, sīpoli, kartupeļi, desa, gurķi, vārītas olas, krējums, skābs ābols, zaļumi, skābi kāposti, marinētas sēnes, rutki, mārrutki u. c. Izsmalcinātāki ar laiku kļuva arī gatavošanas paņēmieni, jo nepietiek tikai sastāvdaļas vienkārši iepeldināt kvasā. 
 Šodien, Okroškai izmanto rūgušpienu,  jogurtu, minerālūdeni vai alu.

Aukstā zupa Okroška
Sastāvdaļas:
  • 500 g vārītas liellopu gaļas
  • 2-3 vārīti kartupeļi;
  • 2 olas;
  • 4 marinēti gurķi;
  • 10-12 redīsi;
  • 100 g maurloki;
  • dilles;
  • pētersīļi;
  • 1 litrs kvasa
  • sāls, skābs krējums
  • sinepes, cukurs
  • mārrutki
Pagatavošana:
  1. Lai sanāktu laba okroška, vispirms cieti novāra olu, dzeltenumu izberž caur sietu, tam piejauc sinepes, cukuru un mārrutkus, un maisot pamazām lej klāt kvasu. 
  2. Vārītus kartupeļus  sagriež mazos kubiņos. 
  3. Pēc tam pievieno sīki sagrieztus, ar sāli saberztus lokus, diļļu zaļumuspētersīļus, un kubiņos sagrieztus marinētus gurķus un redīsus, visu sajauc un atdzesē. 
  4. Pirms pasniegšanas Okroškai pieliek sagrieztu ceptu vai vārītu liesu liellopa gaļu un sakapātu olas baltumu. Īpaši smalka ir okroška, kurai vienlaikus pievienota vairāku veidu gaļa un desas.
Pasniedzot pievieno skābo krējumu pēc garšas.
Avots: gastronom.ru

Nav komentāru: