26.09.14

Arābu virtuve

Skaistumam un veselībai Eiropiešiem zināmākās arābu virtuves izpausmes ir Falafel (no maltiem zirņiem pagatavotas un ar garšvielām saceptas lodītes) un kuskuss (couscous) - graudu ēdiens. Hommus tahine (maltu zirņu pastēte ar sezama sēklu mērci) un Tabbouleh - svaigu pētersīļu, Burghul (sasmalcināti un vārīti kviešu graudi), piparmētru un tomātu salāti ar olīveļļu -arī ierindojas starp arvien populārākajiem un vieglāk pagatavojamajiem ēdieniem.




Falafel 
(Sātīgā zirņu uzkoda)

Falafel ir arābu virtuves ēdiens, kas tiek gatavots no turku zirņiem un tiek vārīts eļļā. (Mūsdienās receptes ir daudz un dažādas, var šīs zirņu pikas arī cept cepeškrāsnī vai uz pannas kā kotletes.)



Sastāvdaļas
  • 250g turku zirņu
  • 3 daiviņas ķiploka
  • 1 čilī pipars
  • 2 ēdamkarotes miltu
  • sauja koriandra zaļumu
  • sauja pētersīļu zaļumu
  • 1/3 tējkarotes cepampulvera
  • sāls
  • pipari
  • 1 tējkarote kumina
  • eļļa


Pagatavošana:
  1. Zirņus aplej ar ūdeni, mērcē 12 stundas. Izmērcētos zirņus sablendē viendabīgā masā, atsevišķi sablendē zaļumus, čilī un ķiplokus. Masas sajauc, pieliek miltus, cepampulveri, sāli, piparus un kumini. 
  2. No masas veido nelielas bumbiņas.
  3. Uzkarsē eļļu, bumbiņas vāra brūnas, nosusina uz papīra dvieļa.
Falafel
Pasniedz kā uzkodu ar Tahini mērci vai kopā ar pitas maizi un salātiem.

Pitas maize ar Falatel un Humusu


 Lavaša kabatiņā ieliekam dārzeņus, zaļumus, iesmērējam Tahini mērci un uzliekam Falafel zirņu kroketes.




Humoss (Hummus)

Humoss (itāļu val.: Hummus) ir arābu izcelsmes Tuvajos Austrumos un Vidusjūras valstīs ļoti populārs ēdiens, kura galvenās sastāvdaļas ir turku zirņi jeb aunazirņi, sezama sēklu pasta, citroni un ķiploki.  Humuss ir ļoti veselīgs našķis, tas satur gan proteīnus, gan "labos" taukus. 

Humuss satur B grupas vitamīnus un antioksidantus, kuri nodrošina profilaktisku iedarbību uz organismu. Sastāvā ir olbaltumvielas, šķiedrvielas, nepiesātinātās taukskābes un dzelzs. Humusa lietošana labvēlīgi ietekmē zarnu trakta darbību, sirds un asinsvadu sistēmu, ievērojami mazina cukura līmeni un holesterīna daudzumu asinīs.

No piedevām visbiežāk – ķiploki, sāls, pētersīļi, sīpoli, čili pipars, romiešu ķimenes. Humuss veidots kā pasta, kuru ziež uz maizes. Tas lieliski sader ar dažādiem svaigiem un konservētiem dārzeņiem, var izmantot kā piedevu pie gaļas ēdieniem, lai izceltu to garšu un aromātu. 

Falafel ar Humusu un salātiem


Humoss jeb Turku zirņu pasta

Sastāvdaļas (4 – 8 pers.):
  • 300 gr. sausu turku zirņu;
  • 2 ēd.k. sezama sēklu pastas (tahini);
  • 2 citronu sula;
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • olīvu eļļa;
  • sāls, svaigi malti pipari;
  • dekorēšanai – asie sarkanie (čili) pipari un pētersīļi.
Humoss sastāvdaļas 



Pagatavošana:
  1. Zirņus iemērc ūdenī uz 8 – 12 stundām (piem., visu nakti)  tā, lai ūdens būtu apmēram divas (2) reizes vairāk nekā pašu zirņu;
  2. Pēc tam, zirņus noskalo un vāra tīrā ūdenī apmēram stundu, neaizmirstot vārīšanās procesa beigās pievienot nedaudz sāls. Gatavos zirņus nokāš un atstāj atdzist;
  3. Pagatavo citrona sulu;
  4. Visas sastāvdaļas  ieber virtuves kombainā (turku zirņus, tahini, citronu sulu, šķipsniņu sāls, svaigi maltus melnos piparus un caur spiedi izspiestu ķiploku) un sablenderē līdz izveidojas viendabīga masa. Ja masu vēlas krēmaināku jeb mīkstāku, pievieno nedaudz olīvu eļļas;
  5. Liek ledusskapī uz 3 h. 
Humuss
  • Pasniedz, pārlietu ar olīveļļu un pārkaisītu ar ciedru riekstiem un papriku. 
  • Var rotāt arī ar ceptām sēnēm un sīpoliem. Pasniedzot dekorē ar smalki sakapātiem pētersīļiem un čili pipariem, kā arī pāris veseliem turku zirņiem. 
  • Humuss ideāli papildina šašliku un steiku. To var ēst kopā ar lavašu, arī ar kukurūzas čipsiem. 
Pasniedz kopā ar viegli grauzdētu maizi.

NODERĪGI!

  1.  Nekad neizmantojiet konservētus zirņus.  Garša ir nesalīdzināma.
  2. Vāriet pietiekami ilgi. Vismaz 1,5 stundu, lai zirņi ir mīksti un lai miziņa viegli nāk nost.
  3.  Vienmēr nomizojiet zirņus, kad tie izvārīti, jo miziņas ir pacietas un viņas nesablenderējas tik zīdaini vijīgā masā.
  4. Nežēlojiet olīveļļu. Ar olīveļļu humusu nekad nevar samaitāt. Olīveļļas nekad nevar būt par daudz.
Turku zirņi


Tahini ir sezama sēkliņu pasta,bieza, trekna no samaltām sēkliņām. Kā pamats ir tikai sezama sēkliņas, bet lai iegūtu mērci mēdz pievienot citrona sulu,eļļu un bezpiedevu jogurtu. Garšas dažādībai liek klāt ķiplokus,zaļumus,ķimenes. Šo mērci mēdz izmantot loti daudziem ēdieniem, bet pašu Tahinini pastu izmanto halvas gatavošanā. 
Tahini pasta
Sezama sēklu pastu (tahini) var pagatavot arī mājas apstākļos: uz 1 glāzi apgrauzdētu sezama sēklu rēķinot apmēram 1/3 – 1/2 glāzi eļļas. Abas sastāvdaļas tiek sablenderētas līdz izveidojas viendabīga masa. Ieteicams izmantot saulespuķu vai zemesriekstu eļļas un neizmantot olīvu eļļu, jo tai ir pārāk spēcīga garša.

Tahini mērce
Sastāvdaļas Tahini mērcei: 

  • 100g sezama sēkliņas
  • 1 ēd.k citrona sula
  • 2 ēd.k zemesriekstu eļļa
  • ūdens vai  bezpiedevu jogurts (lai massa ir šķidrākas konsistences)
Pasniegšanai zaļumi,dārzeņi.





Tradicionālā arābu maize Pitta-I
(Mājās gatavota Falafel pita jeb veģetārais lavašs)

Pita maize
Sastāvdaļas:
  • 150ml ūdens;
  • 1 tējk. šķīstošais raugs vai  10g svaigais raugs;
  • 1 tējk. sāls;
  • 1 tējk. cukurs;
  • var pievienot 1 ēd. k.  Indiešu karija  garšvielas;
  • 2 ēd. k. eļļa;
  • apmēram 300g milti, tik līdz mikla nelīp pie rokām.


Pitta -arābu lavašs


Pagatavošana:
  1. Ja izmantojam svaigo raugu, tad apberam to ar cukuru un ļaujam izšķīst. Ja izmantojam šķīstošo raugu, tad to jaucam kopā ar 1 glāzi miltiem.
  2.  Sauso raugu sajaucam ar 1 glāzi miltiem, sāli, cukuru, garšvielām, pielejam labi siltu ūdeni. Iemaisam 1 ēd.k. eļļu un pakāpeniski mīcot beram klāt miltus.
  3. Mīcam mīklu, tai jāsanāk maigai, elastīgai un nav jābūt sausai, miltainai.
  4. Samīcīto mīklu liekam ieeļļotā traukā, ko apsedzam un liekam raudzēties siltā vietā stundu vai līdz mīkla dubultojas apjomā.
  5. Uzrūguso mīklu vēlrez samīcam, mīcot to tā, kā lokam uz iekšu, uz vidu.
  6. Sadalam mīklu tik bumbiņās cik lavašus cepsim. Parasti šīs maizītes izmērs ir ap 15cm diametrā.
  7. Katru bumbiņu kārtīgi izmīcam, saveļam un liekam raudzēties vēl 20 minūtes zem dvieļa.
  8. Katru bumbiņu izrullējam plānā plācenī.
  9.  Liekam cepties iepriekš uzsildītā cepeškrāsnī ap 230 grādiem uz 7 minūtēm.
  10. Gatavās maizītes. Apsedzam un ļaujam tām atdzist zem dvieļa.
  11. Kad atzisušas, pārgriežam vienu sāniņu.

Tradicionālā arābu maize Pitta -II

Sastāvdaļas:
  • 150ml ūdens
  • 10g svaigais raugs
  • 1 tēj.k cukurs
  • 1 tēj.k medus
  • 1 tēj.k sāls
  • 1/2 glāze auzu pārslas ar kviešu klijām
  • 1 ēd.k eļļa mīklai
  •  300 g milti 


Nav komentāru: