Šis ēdienu gatavošanas veids ir īpaši ieteicams ir tiem,
kuri cenšas ēst veselīgi, jo podiņā jebkuru ēdienu var pagatavot praktiski bez
taukvielām.
Čanahi
Sastāvdaļas:
- 145 g jēra gaļa
- 130 g kartupeļi
- 15 g tomāti vai tomātu biezenis
- 60 g baklažāni
- 20 g taukaste (aitas astes taukums
- krieviski курдюк)
- 15 g sīpoli
- 150 g buljons
- kinza (koriandrs)
- pētersīļi
- ķiploki
- lauru lapas
- sāls
- melnie pipari
- tomāti
- Māla podiņā ar vāku liek kubiņos sagrieztus kartupeļus, sajauktus ar sīpoliem un taukasti (jēra, aitas), jēra gaļu, baklažānus, sajauktus ar zaļumiem un pipariem.
- Pārlej ar saberztiem tomātiem vai tomātu biezeni, kas izšķīdināts buljonā.
- Pievieno ķiplokus un pārējās garšvielas.
- Liek cepeškrāsnī sautēties. Periodiski pārbauda gatavību.
- Neilgi pirms sautēšanās beigām pievieno vēl tomātus pēc garšas.
Pasniedz galdā podiņā.
Šepards
Šepards - maltās gaļas un kartupeļu biezputras sacepums.
Sastāvdaļas:
Sastāvdaļas:
- maltā gaļa
- sīpoli
- garšvielas
- kartupeļu biezputra
- siers
Foto/tasty.delfi.lv |
Pagatavošana:
- Malto gaļu (oriģinālā jēra gaļu) sacep ar sīpoliem un garšvielām.
- Keramikas podiņā vai dziļākā pannā liek maltās gaļas masu un uz tās kartupeļu biezputru.
- Liek cepeškrāsnī uz 20 minūtēm, kamēr virsiņa tāda brūna (mazliet).
- Var arī ledusskapī glabāt (ap nedēļu) un tad tik mikroviļņu krāsnī uzsildīt.
Pupiņas māla podiņā
Sastāvdaļas:
- 200 g pupiņas
- 2-3 burkāni
- 0.5 seleriju sakne
- 1 sīpols
- 1-2 tomāti
- 1-2 čili pipari
- pētersīļi
- piparmētras
- eļļa
- sāls
- sviests
Pagatavošana:
- Pupiņas iemērc aukstā ūdenī uz 3-4 stundām, pēc tam ūdeni nolej, pupiņas nomazgā, pārlej tīru ūdeni un vāra uz lēnas uguns māla podiņā.
- Podiņā pievieno sviestu, smalki sagrieztu burkānu, sīpolus un seleriju. Sagriezto piparu pievieno vēlāk.
- Kad pupiņas paliek mīkstas, pievieno sarīvētu tomātu, piparmētras, sāli un turpina vārīt 15-20 minūtes.
- Pirms pasniegšanas pārkaisa sagrieztus pētersīļus.
Ribiņu podiņš
Sastāvdaļas:
- žāvētas vai svaigas cūkas ribiņas
- dārzeņi pēc gaumes un pašu izvēles
- krējums
- sāls, pipari, paprika, garšvielas pēc izvēles
- siers
Foto/tasty.delfi.lv |
Pagatavošana:
- Gaļu liek podiņā, klāt liek dārzeņus, kādi labāk iet pie sirds.
- Kartupeļus, kāļus, rāceņus, burkānus, ziedkāpostus, papriku, seleriju, sīpolus, ķiplociņu, zirnīšus u.t.t.
- Nedaudz ielej ūdeni, lai sautējas, un liek cepeškrāsnī cepties - apmēram 45 minūtes, līdz dārzeņi mīksti.
- Īsi pirms gatavošanas beigām pārlej krējumu un, ja vēlas, uzber rīvētu sieru.
- Gatavam podiņam var pārkaisīt svaigus zaļumus, atbilstoši sezonai.
Cūkgaļas - pupiņu podiņš
Sastāvdaļas:
- 1 kg cūkgaļa ar speķi
- 2 glāzes pupiņas
- 1 gab. sarkana parika
- 1 gab. dzeltena paprika
- 1 gab. zaļa paprika
- 1 gab. sīpols
- 2 Ēd.k. tomātu mīkstums
- zaļumi
- sāls
- Pupiņas iemērc uz 1-2 stundām.
- No gaļas nogriež speķi, sagriež gabaliņos liek uz pannas un cep kopā ar sagrieztiem sīpoliem, papriku un tomātiem.
- Gaļu sagriež šķēlītēs, samaisa ar pupiņām, pārlej ar ūdeni, uzvāra un pārliek podiņā.
- Cepeškrāsnī sautē 1,5-2 stundas, 15 minūtes pirms gatavības beigām pievieno tomātu-paprikas sacepumu un zaļumus.
Vistas un zaļo zirnīšu podiņš
Sastāvdaļas:
- 2 gab. kartupeļi
- 1 gab. vistas fileja
- 1 gab. burkāns
- 1 gab. sīpols
- konservētas pupiņas
- konservēta kukurūza
- zaļie zirnīši
- ķiploks
- buljons
- garšvielas
- krējums
Pagatavošana:
- Vistas fileju sagriež gabaliņos un uz pannas kopā ar garšvielām apcep.
- Podiņa apakšā liek vienu kubiņos sagrieztu kartupeli, tad burkānu ripiņas, pupiņas, kukurūzu, sīpola gredzenus, ko pārklāj ar apcepto vistas fileju un nosedz ar vēl vienu kartupeļu kārtu.
- Starp dārzeņiem izteiksmīgākai garšai liek sagrieztu ķiploku.
- Podiņu līdz pusei piepilda ar buljonu, pārsedz ar vāciņu un liek sakarsētā krāsnī.
- Apmēram pēc pusstundas podiņiem noņem vāciņus un pasautē tāpat (kartupeļi augšā tad kļūst kraukšķīgi).
- Kad ēdiens gandrīz gatavs, virsū uzber zaļos zirnīšus, uzliek vāciņus un vēl pakarsē kādas 8 minūtes, līdz zirnīši sasiluši.
- Pasniedz ar skābu krējumu un zaļumiem.
Kādu brīdi pirms podiņa likšanas cepeškrāsnī to ir ieteicams izmērcēt ūdenī. Ēdienam gatavojoties, podiņa uzsūktais ūdens lēnām tvaikos ārā un radīs tvaicēta ēdiena efektu – maltīte izdosies īpaši sulīga.
Ja podiņš nav klāts ar glazūru, tas viegli uzsūc aromātus. Tādā gadījumā katram ēdienu veidam - zivīm, gaļai un citiem produktiem ieteicams izmantot savu podiņu.
Ieteicamā cepeškrāsns temperatūra podiņā gatavotiem ēdieniem ir 175 grādi. Laiks - no 30 minūtēm līdz vienai stundai. Podiņu vislabāk likt aukstā krāsnī un tikai tad to ieslēgt. Ja uzreiz ieliksi podiņu karstā cepeškrāsnī, tas var sasprāgt.
Podiņu ieteicams izņemt no krāsns 5 - 10 minūtes pirms ēdiena gatavošanas beigām, jo, arī izņemts no krāsns, tas kādu laiku ir karsts un ēdiens turpina gatavoties.
Autors: tasty.delfi.lv
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru