04.11.14

Maltīte māla podiņā

Šis ēdienu gatavošanas veids ir īpaši ieteicams ir tiem, kuri cenšas ēst veselīgi, jo podiņā jebkuru ēdienu var pagatavot praktiski bez taukvielām.


Čanahi

Sastāvdaļas:
  • 145 g jēra gaļa
  • 130 g kartupeļi
  • 15 g tomāti vai tomātu biezenis
  • 60 g baklažāni
  • 20 g taukaste (aitas astes taukums
  • krieviski курдюк)
  • 15 g sīpoli
  • 150 g buljons
  • kinza (koriandrs)
  • pētersīļi
  • ķiploki
  • lauru lapas
  • sāls
  • melnie pipari
  • tomāti

Foto/tasty.delfi.lv

Pagatavošana: 
  1. Māla podiņā ar vāku liek kubiņos sagrieztus kartupeļus, sajauktus ar sīpoliem un taukasti (jēra, aitas), jēra gaļu, baklažānus, sajauktus ar zaļumiem un pipariem. 
  2. Pārlej ar saberztiem tomātiem vai tomātu biezeni, kas izšķīdināts buljonā. 
  3. Pievieno ķiplokus un pārējās garšvielas. 
  4. Liek cepeškrāsnī sautēties. Periodiski pārbauda gatavību. 
  5. Neilgi pirms sautēšanās beigām pievieno vēl tomātus pēc garšas. 

Pasniedz galdā podiņā.

Šepards

Šepards - maltās gaļas un kartupeļu biezputras sacepums.

Sastāvdaļas:
  • maltā gaļa
  • sīpoli
  • garšvielas
  • kartupeļu biezputra
  • siers

Foto/tasty.delfi.lv
Pagatavošana: 
  1. Malto gaļu (oriģinālā jēra gaļu) sacep ar sīpoliem un garšvielām.
  2. Keramikas podiņā vai dziļākā pannā liek maltās gaļas masu un uz tās kartupeļu biezputru. 
  3.  Liek cepeškrāsnī uz 20 minūtēm, kamēr virsiņa tāda brūna (mazliet).
  4. Var arī ledusskapī glabāt (ap nedēļu) un tad tik mikroviļņu krāsnī uzsildīt.


 

Pupiņas māla podiņā

Sastāvdaļas:
  • 200 g pupiņas
  • 2-3 burkāni
  • 0.5 seleriju sakne
  • 1 sīpols
  • 1-2 tomāti
  • 1-2 čili pipari
  • pētersīļi
  • piparmētras
  • eļļa
  • sāls
  • sviests


Pagatavošana: 
  1. Pupiņas iemērc aukstā ūdenī uz 3-4 stundām, pēc tam ūdeni nolej, pupiņas nomazgā, pārlej tīru ūdeni un vāra uz lēnas uguns māla podiņā.
  2. Podiņā pievieno sviestu, smalki sagrieztu burkānu, sīpolus un seleriju. Sagriezto piparu pievieno vēlāk.
  3. Kad pupiņas paliek mīkstas, pievieno sarīvētu tomātu, piparmētras, sāli un turpina vārīt 15-20 minūtes.
  4. Pirms pasniegšanas pārkaisa sagrieztus pētersīļus.


Ribiņu podiņš


Sastāvdaļas:
  • žāvētas vai svaigas cūkas ribiņas
  • dārzeņi pēc gaumes un pašu izvēles
  • krējums
  • sāls, pipari, paprika, garšvielas pēc izvēles
  • siers

Foto/tasty.delfi.lv

Pagatavošana: 
  1.  Žāvētas vai svaigas, marinētas ribiņas sagriež porciju gabalos un uz lielas liesmas apbrūnina pannā.
  2. Gaļu liek podiņā, klāt liek dārzeņus, kādi labāk iet pie sirds. 
  3. Kartupeļus, kāļus, rāceņus, burkānus, ziedkāpostus, papriku, seleriju, sīpolus, ķiplociņu, zirnīšus u.t.t.
  4. Nedaudz ielej ūdeni, lai sautējas, un liek cepeškrāsnī cepties - apmēram 45 minūtes, līdz dārzeņi mīksti.
  5. Īsi pirms gatavošanas beigām pārlej krējumu un, ja vēlas, uzber rīvētu sieru. 
  6. Gatavam podiņam var pārkaisīt svaigus zaļumus, atbilstoši sezonai.



Cūkgaļas - pupiņu podiņš

Sastāvdaļas:
  • 1 kg cūkgaļa ar speķi
  • 2 glāzes pupiņas
  • 1 gab. sarkana parika
  • 1 gab. dzeltena paprika
  • 1 gab. zaļa paprika
  • 1 gab. sīpols
  • 2 Ēd.k. tomātu mīkstums
  • zaļumi
  • sāls

Foto/tasty.delfi.lv

Pagatavošana: 
  1. Pupiņas iemērc uz 1-2 stundām.
  2. No gaļas nogriež speķi, sagriež gabaliņos liek uz pannas un cep kopā ar sagrieztiem sīpoliem, papriku un tomātiem.
  3. Gaļu sagriež šķēlītēs, samaisa ar pupiņām, pārlej ar ūdeni, uzvāra un pārliek podiņā.
  4. Cepeškrāsnī sautē 1,5-2 stundas, 15 minūtes pirms gatavības beigām pievieno tomātu-paprikas sacepumu un zaļumus.


Vistas un zaļo zirnīšu podiņš


Sastāvdaļas:
  • 2 gab. kartupeļi
  • 1 gab. vistas fileja
  • 1 gab. burkāns
  • 1 gab. sīpols
  • konservētas pupiņas
  • konservēta kukurūza
  • zaļie zirnīši
  • ķiploks
  • buljons
  • garšvielas
  • krējums


Pagatavošana: 
  1. Vistas fileju sagriež gabaliņos un uz pannas kopā ar garšvielām apcep.
  2. Podiņa apakšā liek vienu kubiņos sagrieztu kartupeli, tad burkānu ripiņas, pupiņas, kukurūzu, sīpola gredzenus, ko pārklāj ar apcepto vistas fileju un nosedz ar vēl vienu kartupeļu kārtu. 
  3. Starp dārzeņiem izteiksmīgākai garšai liek sagrieztu ķiploku.
  4. Podiņu līdz pusei piepilda ar buljonu, pārsedz ar vāciņu un liek sakarsētā krāsnī.
  5. Apmēram pēc pusstundas podiņiem noņem vāciņus un pasautē tāpat (kartupeļi augšā tad kļūst kraukšķīgi). 
  6. Kad ēdiens gandrīz gatavs, virsū uzber zaļos zirnīšus, uzliek vāciņus un vēl pakarsē kādas 8 minūtes, līdz zirnīši sasiluši.
  7. Pasniedz ar skābu krējumu un zaļumiem.




Kādu brīdi pirms podiņa likšanas cepeškrāsnī to ir ieteicams izmērcēt ūdenī. Ēdienam gatavojoties, podiņa uzsūktais ūdens lēnām tvaikos ārā un radīs tvaicēta ēdiena efektu – maltīte izdosies īpaši sulīga.

Ja podiņš nav klāts ar glazūru, tas viegli uzsūc aromātus. Tādā gadījumā katram ēdienu veidam - zivīm, gaļai un citiem produktiem ieteicams izmantot savu podiņu.

Ieteicamā cepeškrāsns temperatūra podiņā gatavotiem ēdieniem ir 175 grādi. Laiks - no 30 minūtēm līdz vienai stundai. Podiņu vislabāk likt aukstā krāsnī un tikai tad to ieslēgt. Ja uzreiz ieliksi podiņu karstā cepeškrāsnī, tas var sasprāgt.

Podiņu ieteicams izņemt no krāsns 5 - 10 minūtes pirms ēdiena gatavošanas beigām, jo, arī izņemts no krāsns, tas kādu laiku ir karsts un ēdiens turpina gatavoties.

Autors: tasty.delfi.lv

Nav komentāru: