Sviesta kafijas popularizēšanu sāka ASV uzņēmējs Deivs
Asprejs, Buletproof kafijas zīmola dibinātājs. Šā dzēriena pirmsākumi meklējami
Deiva ceļojumā uz Tibetu, kur viņš pirmo reizi atklāja sviesta spēku,kur
tradicionāli dzer tēju ar sviestu, tāpēc izdomājis dzērienu ar augstu tauku
saturu, un zemu ogļhidrātu līmeni, kas palīdzētu lielas fiziskas slodzes laikā saglabāt
enerģiju, mundrumu un ilgstošu fizisku izturību.
Sviesta kafija sola dramatisku svara zudumu!
Kafija ar sviestu nozīmē dubulto espreso ar ēdamkaroti sviesta un ēdamkaroti kokosriekstu eļļas. Dzēriens ir blendēts - tas ir stiprs un krēmīgs.
Dzērienu slavē tā enerģijas dēļ, no rīta izdzerot tasīti šādas kafijas, izsalkumu cilvēks nejūtot līdz pusdienas laikam. Kafiju iesaka kā svara samazināšanas līdzekli un milzīgu enerģijas avotu.
Kā apgalvo Asprejs, šis dzēriens garantējot dramatisku svara
zudumu un pat palīdzot atbrīvoties no hroniskām slimībām.
Katru rītu izdzerot kafiju, kam pievienota viena ēdamkarote sviesta, cilvēks organismu iestata tauku dedzināšanas režīmā, jo sviests satur konjugēto linolskābi, kura, kā rāda pētījumi, ir savienojums, kas veicina tauku masas samazināšanos (īpaši cilvēkiem ar lieko svaru).
Sviests arī apgādā smadzenes un organismu ar veselīgajām
taukskābēm, kas nepieciešamas šūnu membrānu un hormonu veidošanai. Īso ķēžu
taukskābe butirāts, ko agrāk uzskatīja par veselībai kaitīgu, nu tiek saistīta
ar pretiekaisuma iedarbību, neiroģeneratīvo slimību riska samazināšanos un
paaugstinātu enerģijas līmeni.
Īstās sviesta kafijas pagatavošanai neder jebkura veida
kafija vai sviests – sastāvdaļām ir jābūt augstākās kvalitātes.
Vislabāk lietot
ekoloģiskas izcelsmes nesālītu sviestu. Priekšnoteikums
kvalitatīvam sviestam ir labs piens, kas iegūts no govīm, kuras daudz laika
pavadījušas ganībās un ēdušas zāli. Ja govis pārsvarā barotas ar kukurūzu un
soju (lētu un sātīgu barību), pienā neveidosies tās taukskābes, ko mēs gribētu
atrast sviestā. Arī kafijai vajadzētu būt pēc iespējas tīrākai, bez pesticīdu
paliekām un citiem toksīniem.
Kafijai un sviestam vēl jāpievieno arī vidējo ķēžu
taukskābju kokosriekstu eļļa.
Tā nepieciešama, lai papildus uzlabotu kognitīvās
spējas (jeb domāšanu) un vielmaiņu. Šādi pagatavots kafijas dzēriens sniedz
tūlītēju enerģiju, jo satur aptuveni 80–145 mg kofeīna (atšķirībā no tā, cik
stipra kafija pagatavota), savukārt sviests un kokosriekstu eļļa apgādā
organismu ar taukvielām, kas sniedz pastāvīgu enerģiju vairākas stundas. Ideja
kombinēt garo ķēžu taukskābes, kas ir sviestā, un vidēji garo ķēžu taukskābes,
kas ir kokosriekstu eļļā, nav bez pamata. Garo ķēžu taukskābes tiek
pārstrādātas enerģijā ļoti lēnām, savukārt vidēji garās sniedz enerģiju mazliet
ātrāk, nodrošinot ar enerģiju pat pusi dienas.
- 1 krūzīte kafijas
- 1 ēdamkarote sviesta (ekoloģiska un bez sāls)
- 1–2 tējkarotes kokosriekstu eļļas;
- 1 ēdamkarote sviesta (ekoloģiska un bez sāls)
- 1–2 tējkarotes kokosriekstu eļļas;
Visas sastāvdaļas liek blenderī un maisa līdz viendabīgai konsistencei.
Vislabāk sviesta kafiju dzert no rīta – pievienojot divas
ēdamkarotes sviesta. Deivs uzskata, ka šāda kafija lieliski noderēs
steidzīgajiem, jo ir laba brokastu alternatīva. Brokastis, kurās organisms
apgādāts ar neaizstājamajām taukskābēm, ir daudz pārākas par tādām, kas
nodrošina tikai ogļhidrātus, piemēram, auzu pārslu putra vai tostermaizes.
Deivs Asprejs sola, ka Bulletproof kafija sniegs fantastisku enerģijas lādiņu un uzlabos kognitīvās funkcijas vismaz sešas stundas. Tā kā kafijai tiek pievienoti arī veselīgie tauki (īso ķēžu taukskābes) no kokosriekstu eļļas, šis dzēriens palīdz sintezēt ketonvielas, kas rodas, kad organisms, lai iegūtu enerģiju, izmanto taukus, ne ogļhidrātus.
Pozitīvi arī, ka pēc šādas kafijas
baudīšanas nepienāk lūzuma punkts, kad enerģija strauji krītas un nav spēka, kā
tas parasti notiek pēc ierastās kafijas baudīšanas.
Kafijas iedarbība
* Kā izrādās, kafija satur P
vitamīnu, kas nostiprina asinsvadu sieniņas. Tase kafijas satur aptuveni 20% no
diennaktī nepieciešamā P vitamīna daudzuma.
* Lietojot kafiju, par 20%
samazinās risks saslimt ar dzemdes vēzi.
* Kafijai ir antihistamīna
iedarbība. Tā mazina nepatīkamas alerģiskas reakcijas.
* Mūsdienās kafija tiek ieteikta
kā obligāta vairāku diētu sastāvdaļa. Tāpēc, ka 100 gramos šā dzēriena ir tikai
aptuveni deviņas kalorijas un tā ir izslavēta savu urīndzenošo īpašību dēļ.
* Kafija ir labs antidepresants,
tādēļ to iesaka regulāri dzert cilvēkiem ar suicidālām (pašnāvnieciskām)
tieksmēm.
* Lietojot kafiju, tiek stimulēta
matu augšana, — pētnieki noskaidrojuši, ka kofeīns stimulē matu folikulus
galvas ādā.
* Vairāki zinātnieki domā, ka
kafija kavē vēža šūnu augšanu.
* Kofeīns uzskatāms par vienu no
galvenajiem līdzekļiem cīņā pret celulītu.
* Kafijā esošajam kofeīnam piemīt
aktivizējošā iedarbība – tā stimulē fizisko aktivitāti, paaugstina garīgā darba
spējas, kā arī saīsina reakcijas laiku.
* Kafija var arī aizsargāt pret
2. tipa diabētu, aknu slimībām, tādām kā vēzis, ciroze, un Parkinsona slimību.
Kofeīns palīdz samazināt šīs slimības simptomus.
* Kafija spēj normalizēt
pazeminātu asinsspiedienu.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru