Tibetā un Āzijas valstīs to gatavo no īpašas melnās
tējas, kas safasēta cietos klučos, sāls, Jaka piena un sviesta. Rietumos, kur šī tēja
nav pieejama, tibetieši izlīdzas ar parasto melno tēju, visbiežāk dzelteno
Lipton.
Tibetiešu tēja |
Tējas recepte. Vispirms šī īpašā tēja
tiek vārīta katliņā ilgu laiku, iegūstot stipru uzlējumu. Tad to noglabā kādā
traukā vai atstāj turpat katliņā un pēc vajadzības lieto tējas pagatavošanai.
Dzērienu nekad nelieto atdzisušu vai
nākamajā dienā.Tibetā šis dzēriens ir iecienīts savu sildošo īpašību dēļ, tāpat
jāatzīst, ka tas ir kalorijām bagāts un barojošs dzēriens, kurš pavisam
noteikti var aizstāt maltīti. Šī tēja sniedz enerģiju, tonizē, paaugstina
asinsspiedienu (tāpēc to iesaka dzert tiem, kam tas ir zems).
Ārpus Tibetas un Āzijas valstīm ir grūti iegūt
autentiskas šīs tējas sastāvdaļas, taču mēs varam izlīdzēties arī ar rietumos
pieejamām sastāvdaļām –melno tēju, pienu, sviestu un sāli.
Šī tēja ir jogu galvenais spēka un enerģijas avots.
Sastāvdaļas:
- 4 krūzes ūdens
- 2 ēdamkarotes melnās beramās tējas (bez aromatizētājiem)
- ¼ tējkarotes sāls (pēc garšas)
- ½ krūzes piena (daudzumu var variēt pēc garšas patikas, taču pienu ieteicams lietot pēc iespējas treknāku)
- 2 ēdamkarotes kārtīga sviesta
Tibetiešu sviesta tēja ( Po Čā) |
Kā pagatavot:
- Vispirms katliņā uzvāra ūdeni
- Pievieno melno tēju un pavāra vēl dažas minūtes (jo ilgāk vārīsi tēju, jo tā būs stiprāka, taču tās stimulējošais efekts mazināsies)
- Atstāj 15. min ievilkties
- Izkāš tēju caur sietiņu un ielej blenderī
- Pievieno sāli, sviestu un pienu
- Blendē visu 2-3 min jeb jo ilgāk jo labāk
- Dzērienam jābūt karstam un kārtīgi saputotam. Tibetieši mīl, ja virspusē ir maza putiņa.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru