Sastāvdaļas:
Ja vēlaties pie krēma varat pielikt skābu ievārījumu, dzērvenes ar cukuru, ķiršus cukura sīrupā. Klasiskajā Napoleonā tādu sastāvdaļu nav.
Mīklai:
- 2 glāzes (160gr) izsijātu kviešu miltu (var vajadzēt arī vairāk),
- 200gr sviests,
- 250gr skābais krējums.
Šī mīkla derēs arī sāļajām tortēm un uzkodām.
Krēms:
- 1/2litrs piens,
- 3 olu dzeltenumi,
- 150gr sviesta,
- 100gr cukura,
- citronu sula pēc garšas,
- rīvēta citronu miziņa,
- vaniļas cukurs,
- 2ēd.k. (ar kaudzi) kviešu milti,
- 1ēd.k. (strīķēta) kartupeļu milti.
Ja gribiet ieekonomēt laiku, varat taisīt vienkāršāku krēmu
– putot sviestu un pakāpeniski pievienot kondensēto pienu ar cukuru.
Klasiskais Napoleons |
Pagatavošana:
- Bļodā izsijā miltus, sagriež gabaliņos mīkstu sviestu, pievieno skābo krējumu un rūpīgi un ātri samīca, ja mikla stipri līp pie rokām, tad pievienojiet vēl mazliet miltus. Mīklu ietiniet pārtikas plēvē un ielieciet ledusskapī uz 2 stundām. Mīkla ir gatava.
- Gatavojiet krēmu. Katliņā uzsildiet pienu – ne vairāk kā par 45grādiem. Bļodā iesit olu dzeltenumus, saputo tos ar cukuru, un vaniļas cukuru. Pievieno citronu sulu, miziņu, samaisa. Tad iesijā gan kviešu, gan kartupeļu miltus un kārtīgi samaisa. Tad lēnām un pakāpeniski pievieno uzsildīto pienu. Samaisa krēma masu, lai nebūtu kunkuļu.
- Krēma vārīšana. Izvēlaties katliņu, kurš nepiedeg, izskalojiet to ar aukstu ūdeni, ielejiet tajā šķidro masu un uz vidēji lēnas uguns sildiet, neatejiet no katliņa un visu laku maisiet masu. Tad, kad tas būs tuvu vārīšanās procesam, veidosies tādi kā kunkulīši, nebaidieties, turpiniet intensīvi maisīt. Kad krēms uzmet pirmos burbuļus, ņemat to nost no uguns ( sadalīsies kartupeļu milti un viss atkal paliks šķidrs), un ielejiet citā traukā – lielākā bļodā, kur varēs gatavot krēmu un tas atdzisīs.
- Ik pēc 5-10min apmaisiet krēmu, tad kad tas mazliet padzisis, sākat pievienot pakāpeniski krēmam domāto sviestu. Krēmu neaizmirstiet visi laiku apmaisīt, lai uz tā neizveidojas piena plēve un tas atdzistu.
- Sākam cept mīklu, sadaliet to 4 daļās, izrullējiet vajadzīgo formu (apmēram 3mm) un cepiet 180 grādos 20minūtes.
- Mīklas plātnēm ļaujiet atdzist. Uz to brīdi arī krēms būs atdzisis. Kārtojiet torti – kārta mīklas, kārta krēma utt..
Ja vēlaties pie krēma varat pielikt skābu ievārījumu, dzērvenes ar cukuru, ķiršus cukura sīrupā. Klasiskajā Napoleonā tādu sastāvdaļu nav.
Torti ievietojiet ledusskapī. Labāk to gatavot divas dienas
iepriekš, ar katru dienu tā kļūst gardāka.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru