03.02.15

Tējas maize jeb Bienenstich

Sastāvdaļas
Mīkla: Ieraugam
  • 200 g miltu
  • 100 ml ūdens
  • 40 g svaiga rauga

Iemīcīšanai
  • 300 g miltu + nedaudz apkaisīšanai
  • 100 g sviesta
  • 100 g cukura
  • 3 olas
  • 1 ēdamkarote vaniļas cukura
  • 70 ml piena
  • šķipsna sāls

Glazūrai
  • 50 g cukura
  • 125 g medus
  • 125 g sviesta
  • 150-200 g mandeļu lapiņu
  • pēc izvēles ½ tējkarote vaniļas ekstrakta vai 1 tējkarote vaniļas cukura

Krēmam
  • 30 g miltu
  • 170 g mīksta sviesta
  • 100 g cukura
  • 2 olas
  • 1 tējkarote vaniļas cukura
  • 210 ml piena


 
Tējas maize jeb Bienenstich
 Pagatavošana:
  1. Pagatavo ieraugu. Raugu izšķīdina siltā ūdenī (30-35 C grādi), pievieno miltiem, iejauc ieraugu, pārkaisa miltiem, pārsedz ar dvieli un liek siltā vietā rūgt 2,5-3 stundas. Kad ieraugs sāk kristies apjomā, pievieno visas pārējās mīklai paredzētās sastāvdaļas, kārtīgi izmīca, tālāk rīkojas tāpat kā ar ieraugu. 
  2. Raudzē 2-2,5 stundas, pa starpām vienu vai divas reizes mīklu ar rokām nospiežot uz leju.
  3.  Gatavo vārīto krēmu. Pienu ar cukuru uzvāra. Pa to laiku, kamēr piens uzkarst, puto olas ar miltiem un vaniļas cukuru, karsto pienu strūkliņā pievieno masai. Ūdens peldē maisot karsē, līdz krēms sabiezējis. Atdzesē.
  4.  Uzrūgušo mīklu izveltnē uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, maliņās izveidojot mazu valnīti. Atstāj uzrūgt.
  5.  Gatavo glazūru. Cukuru, medu un sviestu uz pannas karsē, līdz veidojas viendabīga masa.
  6. Piejauc mandeļu skaidiņas, liek nedaudz atdzesēties
  7. Glazūru pārklāj mīklai uz plāts.
  8. Cep 180 grādu karstā cepeškrāsnī, līdz mīkla izcepusies sausa, un glazūra ir skaisti brūna. To, ka kūka gatava, var skaidri sajust ar degunu – smarža ir valdzinoši satraucoša. Ņem laukā, atdzesē, nogriež maliņas.
  9. Atdzisušajai olu masai pieputo sviestu. Krēmu puto, līdz tas kļuvis gaišs un viegls.
  10. Kūkas biskvītu sagriež 4 daļās, katru no tām – horizontāli uz pusēm.
  11. Apakšējās daļas pārziež ar krēmu.



 Šīs receptes saknes meklējamas Vācijā, kur tā pieskaitāma vecām un klasiskām kūku receptēm. Tās oriģinālais nosaukums ir Bienenstich jeb Bišu dūriens. VācuWikipedia ir atrodams kāds stāsts par kūkas nosaukuma izcelšanos.

Nav komentāru: