Sastāvdaļas
- ½ kg putraimdesu
- Augu eļļa vai cūku tauki cepšanai (ja nepievieno bekona šķēles)
- Piedevas pēc izvēles
- Brūkleņu ievārījums un/vai
- Marinēti ķirbji
- Bekona šķēlītes pēc izvēles
Putraimdesas, jeb asinsdesas
Pagatavošana:
Ja piedevās ēd bekona šķēlītes, tās uz pannas sacep
kraukšķīgas vispirms.
|
|
Desu var sacept divos veidos. Ja desu vēlas mīkstāku,
luņķa abās puses ar asu nazi iegriež, lai desa neplīstu. Cep eļļā vai taukos
no abām pusēm gatavas.
|
|
Pasniedz karstas ar brūkleņu ievārījumu.
Var ēst klāt
arī bekona šķēlītes un/vai marinētus ķirbja gabaliņus.
|
Desas mēdz būt pildītas ar putraimiem vai grūbām. tiem
jābūt rupja maluma, ne tiem, kas putrām un zupām. Luņķīti sagriežam ripiņās un
sacepam kraukšķīgi. Vēl labāk, ja atrodas smaržīgs kūpināta bekona gabaliņš. No
tā vispirms jāsagriež, cik vien iespējams, plānas šķēlītes, tās jāsacep uz
pannas kraukšķīgas, un tad iztecējušajos tauciņos cep desas ripiņas. Klāt ēdam
skābeno brūkleņu ievārījumu un, ja paveicas, arī cidonijās marinētus ķirbjus.
Sena vecmāmiņas recepte
Mājās gatavotas Putraimdesas, jeb asinsdesas
Desu pagatavošanai vajadzēs:
- 1 kg miežu putraimu;
- 400 - 500 g svaigas, kārtainas cūkgaļas;
- 1 l cūku asiņu;
- 5 daiviņas ķiploku;
- sāls, pipari, lauru lapas:
- 1 paciņa zarnu.
MAXIMA veikalos iespējams nopirkt cūku zarnas, uz paciņas
viss ir norādīts, kā rīkoties.
Mājās gatavotas Putraimdesas |
Pagatavošana:
Vispirms mazos gabaliņos sagriežam gaļu. Tad katlā
ielejam 3 litri ūdens, pieberam gaļu un liekam vārīties. Kad sāk vārīties,
noputojam. Vāram kamēr gaļa ir pusmīksta un tad pieberam 1 kg noskalotu
putraimu. Maisot vāram līdz putraimi ir gandrīz mīksti (pusgatavi), vārot var
piebērt nedaudz sāli.
Kad putra gatava, liekam to atdzesēties. Kamēr putra dzesējas, iemērcam zarnas siltā ūdenī.
Putra ir atdzisusi un sākam rīkoties tālāk. Ņemam palielu trauku, kurā liekam putru. Putrai pievienojam smalkos piparus, sāli, smalki saberztas kādas 3 lauru lapas un ķiploku spiedē saspiestas 5 ķiploka daiviņas. Tad tālāk mums ir jāpievieno asinis. No asinīm mums noderēs tikai biezumi, tādi recekļu gabali, šķidro asini nelejam. Asins recekļus samaļam caur gaļas mašīnu un pievienojam putrai. Visu ļoti kārtīgi izmaisām.
Tālāk ņemam izmērcētās zarnas un griežam apmēram 50 cm garos gabaliņos. Zarnas izskalojam.
Kad putra gatava, liekam to atdzesēties. Kamēr putra dzesējas, iemērcam zarnas siltā ūdenī.
Putra ir atdzisusi un sākam rīkoties tālāk. Ņemam palielu trauku, kurā liekam putru. Putrai pievienojam smalkos piparus, sāli, smalki saberztas kādas 3 lauru lapas un ķiploku spiedē saspiestas 5 ķiploka daiviņas. Tad tālāk mums ir jāpievieno asinis. No asinīm mums noderēs tikai biezumi, tādi recekļu gabali, šķidro asini nelejam. Asins recekļus samaļam caur gaļas mašīnu un pievienojam putrai. Visu ļoti kārtīgi izmaisām.
Tālāk ņemam izmērcētās zarnas un griežam apmēram 50 cm garos gabaliņos. Zarnas izskalojam.
Tad ņemam zarnas gabaliņu, vienu galu aizsienam ar diegu, otrā galā ieliekam iekšā šādu rīku.
Un ar rokām pildām masu zarnā iekšā. Kad zarna ir piepildīta, aizsienam. Nepildām zarnu ļoti pilnu, citādi vārot desas var saplīst.
Kamēr zarnas pildām, liekam lielo katlu vārīties ar ūdeni. Kad ūdens sāk vārīties ieberam nedaudz sāli un liekam iekšā vārīties desas. Kad ūdens atkal uzvārās, nedaudz nogriežam uguni, lai desas lēnām karsējas.
Gatavību pārbaudām šādi - paņemam adatu un ieduram desā, ja tek ārā dzidrs šķidrums, tad desas ir gatavas.
Gatavās desas ņemam ārā un liekam atdzesēties. Atdzisušas desas griežam gabaliņos, liekam uz pannas un apcepam. Gatavās desas mēs glabājam ledusskapī un cepam tikai, pirms ēšanas.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru