03.03.15

Uzbeku plovs

Sastāvdaļas
  • Jēra lāpstiņa – 1 gab.
  • Jēra riba – 1 gab.
  • Basmati rīsi – 350 g
  • Saulespuķu eļļa – tik, lai noklāj 1/3 no katlā ieliktās sagrieztās gaļas
  • Burkāni (sulīgi) – 3 lieli
  • Sīpoli (palieli) – 2 gab.
  • Rozīnes – 1 sauja
  • Aunazirņi – 2 saujas vai 1 bundža
  • Kaltēta paprika – 1 ēdamkarote
  • Kaltēts čilli – 1 šķipsna
  • Svaigs čilli – 1 gab.
  • Melnie pipari – apm. 10 gab.
  • Kurkuma – 1 tējkarote
  • Sāls – 1 ēdamkarote
  • Kumins, jeb indiešu ķimenes – 1 ēdamkarote
  • Ķiploks – 2 gab.
  • tējkanna verdoša ūdens

Kārtīga plova pagatavošanai vajadzīgs katls ar biezu dibenu un biezām malām. 
Uzbeku plovs
Pagatavošana
  1. Ar remdenu ūdeni noskalo rīsus, it kā atdzīvini tos. Tad nolej netīro ūdeni, skalo vēl un vēl, līdz rīsi tīri.
  2. Lai uztaisītu plovu vajag gaļu ar kaulu, taukumu un cīpslām. Īstam plovam neder filejas, jo tad tā garša nebūs tik piesātināta.
  3. Sagriez gaļu palielos gabalos, liec katlā apcepties, kad gaļa aprāvusies, uzlej saulespuķu eļļu, cep gaļu katlā bez vāka uz maksimālas liesmas. Cep kādas 20 min. Gaļai jābūt gandrīz mīkstai. 
  4. Tad liec klāt šķēlēs sagrieztus sīpolus un salmiņos sagrieztus burkānus (negriez pārāk smalki, jo tad tie izšķīdīs un pazudīs). 
  5. Pieber arī sauju rozīņu un svaigu aunazirņu. Pēc brītiņa pieber garšvielas – piparus, kurkumu, sāli, pielej verdošu ūdeni, tik daudz, lai tas pārklāj visas katlā esošās sastāvdaļas apmēram pirksta platumā. 
  6. Samazini uguni un sutini visu (apm. 30 min.). 
  7. Tad liec klāt rīsus, rīsiem pa virsu atkal lej verdošu ūdeni, tā lai tas pārklāj rīsus apmēram 2 pirkstu platumā. 
  8.  Kad rīsi uzbrieduši uzsūkuši ūdeni, tiem pa virsu ber indiešu ķimenes (kuminu) un uzliec 2 veselus ķiplokus. 
  9. Nogriez plīts karstumu uz 1/2 , uzliec katlam vāku, sautē vēl kādu laiku (apm. 30 min.), līdz gaļa un rīsi gatavi.
  10. Kad pasniedz plovu, pa virsu liec sautētās ķiploka daivas.
Svarīgi! Pie plova un pēc plova ēšanas nedrīkst dzert stipru alkoholu!

Nav komentāru: