Sastāvdaļas
- Jēra lāpstiņa – 1 gab.
- Jēra riba – 1 gab.
- Basmati rīsi – 350 g
- Saulespuķu eļļa – tik, lai noklāj 1/3 no katlā ieliktās sagrieztās gaļas
- Burkāni (sulīgi) – 3 lieli
- Sīpoli (palieli) – 2 gab.
- Rozīnes – 1 sauja
- Aunazirņi – 2 saujas vai 1 bundža
- Kaltēta paprika – 1 ēdamkarote
- Kaltēts čilli – 1 šķipsna
- Svaigs čilli – 1 gab.
- Melnie pipari – apm. 10 gab.
- Kurkuma – 1 tējkarote
- Sāls – 1 ēdamkarote
- Kumins, jeb indiešu ķimenes – 1 ēdamkarote
- Ķiploks – 2 gab.
- tējkanna verdoša ūdens
Kārtīga plova pagatavošanai vajadzīgs katls ar biezu dibenu un biezām malām.
Uzbeku plovs |
Pagatavošana
- Ar remdenu ūdeni noskalo rīsus, it kā atdzīvini tos. Tad nolej netīro ūdeni, skalo vēl un vēl, līdz rīsi tīri.
- Lai uztaisītu plovu vajag gaļu ar kaulu, taukumu un cīpslām. Īstam plovam neder filejas, jo tad tā garša nebūs tik piesātināta.
- Sagriez gaļu palielos gabalos, liec katlā apcepties, kad gaļa aprāvusies, uzlej saulespuķu eļļu, cep gaļu katlā bez vāka uz maksimālas liesmas. Cep kādas 20 min. Gaļai jābūt gandrīz mīkstai.
- Tad liec klāt šķēlēs sagrieztus sīpolus un salmiņos sagrieztus burkānus (negriez pārāk smalki, jo tad tie izšķīdīs un pazudīs).
- Pieber arī sauju rozīņu un svaigu aunazirņu. Pēc brītiņa pieber garšvielas – piparus, kurkumu, sāli, pielej verdošu ūdeni, tik daudz, lai tas pārklāj visas katlā esošās sastāvdaļas apmēram pirksta platumā.
- Samazini uguni un sutini visu (apm. 30 min.).
- Tad liec klāt rīsus, rīsiem pa virsu atkal lej verdošu ūdeni, tā lai tas pārklāj rīsus apmēram 2 pirkstu platumā.
- Kad rīsi uzbrieduši uzsūkuši ūdeni, tiem pa virsu ber indiešu ķimenes (kuminu) un uzliec 2 veselus ķiplokus.
- Nogriez plīts karstumu uz 1/2 , uzliec katlam vāku, sautē vēl kādu laiku (apm. 30 min.), līdz gaļa un rīsi gatavi.
- Kad pasniedz plovu, pa virsu liec sautētās ķiploka daivas.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru