16.12.12

Soļanka


Piedāvāju ļoti garšīgas Soļankas recepti (protams, ja ievērosiet visu kā teikts receptē). Šī ir īstās Šoļankas recepte!

Sastāvdaļas
  •  500 g Liellopa gaļas kauliņi,
  • 300 g dažāda veida žāvēta gaļa,cīsiņi, desas (jo vairāk jo labāk).
  • 4 skābēti gurķi, + 1/2 glāze gurķu sālījums
  • 100 g melnās olīves,
  • 1 burkāns,
  • 50 g kaperi,
  • 4 sīpoli,
  • Olīvu eļļa,
  • Sviests (cepšanai)
  • 100 g tomātu pasta,
  • 1-2 lauru lapas,
  • 2-3 smaržīgie pipari,
  • Sāls, Melnie maltie pipari,
  • 1 citrons,
  • Krējums,
  • zaļumi

Soļanka

Pagatavošana
  1. Liellopa kaulus aplejam ar ūdeni, uzvārām, un šo ūdeni nolejam, noskalojam kauliņus un vārām buljonu. (Visas zupas vajag vārīt uz otrā buljona, pirmo ūdeni vienmēr vajag noliet).
  2. Kad ūdens ir uzvārījies, pievienojam burkānu, garšvielas, zaļumu kātus un turpinām varīt līdz buljons gatavs. Pēc tam buljonu izkāš caur 3 x salocītu marli, lai atdalītu no smalkajiem kauliņiem.
  3. Sasmalcinām sīpolus, apcepam olīvu eļļas un sviesta maisījumā, pievieno sāli pēc garšas.
  4. Apceptos sīpolus sajaucam ar tomātu pastu, izklāj uz cepešpannas un liek cepeškrāsnī 140-150 grādu temperatūrā uz 1-1.5 stundu sautēties. Gatavs izskatās ar spīdīgu virsējo kārtu. (var gatavot lielākā daudzumā, jo to var izmantot vārot boršču, uzglabājam sasaldētu). Ļoti svarīgi!!!
  5. Smalki sagriežam dažādas žāvētas gaļas (griež salmiņos) un desas (ripiņās). Noteikti būtu jābūt piena cīsiņiem,tie soļankai dod maigu garšu. Jo vairāk būs dažādu veidu gaļas un desas, jo soļanka būs garšīgāka. Soļankā gaļai jābūt daudz.
  6. Sagriezto žāvēto gaļu apcep uz sausas pannas, lai atdalītu liekos taukus.
  7. Sagriež salmiņos skābos gurķus un aplej ar karstu ūdeni. Skābo gurķu sālījumu pievieno pēc vajadzības, bet tam jābūt uzsildītam, parasti uz 3 litriem buljona pievienoju ½ glāzes gurķu sālījuma.
  8. Pievieno buljonam visas sagrieztās un apceptās gaļas, (izņemot desas un cīsiņus), turpina vārīt apmēram 10 min, un tikai pēc tam pievieno desas un cīsiņus.
  9. Pievieno cepeškrāsnī sautētos sīpolu-tomātu pastu,(skati attēlu zemāk) un soļanku turpina karsēt vēl pāris minūtes.

Sīpolu - tomātu pasta pēc 1.5 stundas cepšanas 

Padomi!
  • Kaperus pievienot 10 min pirms vārīšanas beigām, jo pārvārīti tie piedos soļankai rūgtu garšu. Karstu gurķu sālījumu ar sagrieztiem gurķiem pievieno tikai 10 min pirms vārīšanas beigām.
  •  Zupas šķīvī ieliek pāris melnās olīves (nevajag olīves pievienot zupas katlā, tās zaudē savu aromātu un garšu), 
  • Uzmanīgi ar sāli, jo otrā dienā soļanka būs nostāvējusies, un tā būs daudz sāļāka nekā tā ir uzreiz izvārīta vēl karsta.

Soļanku pasniedz ar krējumu,melnajām olīvām  un rotā ar  citrona šķēlīti!

Labu apetīti!

Nav komentāru: