25.03.13

Bērzu sulu pagatavošana


Bērzu sula
Receptes dzirkstošām bērzu sulām:
Vasaras lietošanai bērza sulas ielej iztīrītā un izsautētā koka vai māla traukā. Skatoties, pēc vairuma, sulām pieliek rupjas maizes garozas un ļauj ieskābt.
Kad sulas ieskābušas, tās izkāš caur drānu un iepilda pudelēs, kur garšas uzlabošanai ieliek žāvētas piparmētru lapiņas vai upenāju kātu gabaliņus, vai arī smalki sagrieztu žāvētu ābolu gabaliņus, žāvētas ķiršu vai upeņu ogas.
 Pēc tam pudeles aiztaisa, pārsien ar aukliņu, aizsveķo un noglabā pagrabā. Lauku vajadzībām sulas lielākos vairumos var ieskābēt, kā augstāk minēts, mucās vai koka baļļās. 
Ja pieejams cukurs vai medus, tad katrai sulu pudelei var pielikt l – 2 tējkarotes cukura vai medus. 


1. Recepte.
Nepieciešams: 25 l bērzu sulas, 300 g cukura, 1-2 citroni, 100 g rozīņu
Sagatavošanas process:
Tīrā traukā salej izkāstu bērzu sulas, pieliek cukuru, nomazgātas rozīnes, šķēlēs sagrieztus citronus (bez sēklām), samaisa un salej burkās. Aizvākotas burkas novieto istabas temperatūrā (18 grādu) uz 3-5 dienām, lai sula nedaudz ieskābst. Tad sulas novieto nedaudz vēsākā vietā (5-10 grādu temperatūrā). Jo zemākā temperatūrā uzglabā, jo sula ir labāka un rūgšana notiek lēnāk. 5 grādu temperatūrā sula ierūgst aptuveni 14-20 dienu laikā.

2. Recepte.
Nepieciešams: 30 l bērzu sulas, 100 g rudzu miltu, 150 g cukura
Sagatavošanas process:
Bērzu sulai pievieno rudzu miltu mīklu (iepriekš nelielā daudzumā viendabīgi sajauktu rudzu miltu un bērzu sulas masu), cukuru un ļauj rūgt 18 grādu temperatūrā, pēc tam pārvieto vēsākā vietā (5-10 grādu temperatūrā).

3. Recepte.
Nepieciešams: 20 l bērzu sulas, 200 g rupjmaizes, 4 gab. jauno upeņu dzinumu, 100 g cukura
Sagatavošanas process: 
Bērzu sulai pieliek apgrauzdētu (pacietu, pakaltušu) rupjmaizi, upeņu jaunos dzinumus, cukuru un 3 dienas ļauj lēni parūgt 15 grādu temperatūrā. Tad sulu pilda burkās vai pudelēs, uz katru pudeli pieliekot pus tējkaroti cukura. Traukus ar sulu aizvāko un novieto ledusskapī vai pagrabā (būtiski - 4 grādu temperatūrā). Pēc senajām metodēm, pudeles var ierakt arī zemē. 

4. Recepte.
Nepieciešams: bērzu sulas, cukurs, citrons, rozīnes, citronskābe
Sagatavošanas process:
Svaigas bērzu sulas pilda pudelēs, katrā pudelē ieber 1 tējkaroti cukura, ieliek šķēlīti citrona, 5 noskalotas rozīnes, un naža galu citronskābes. Pudeles aiztaisa, ļauj 3-4 dienas pastāvēt istabas temperatūrā (18 grādos). Tad pārvieto vēsākā vietā (4-10 grādos).

5. Recepte: Dzirkstošais bērzu sulas vīns
Nepieciešams: 40 l bērzu sulas, 200 g cukura, 1 l savairota vīna rauga tīrkultūras (ierauga)
Sagatavošanas process:
Svaigai bērzu sulai pievieno cukuru, savairotu vīna rauga tīrkultūru (ieraugu).
Tīrkultūru sagatavo jau laikus: vīna rauga sēnītes pārlej ar 4 l līdz 90 grādu temperatūrai uzkarsētas un pēc tam līdz 20 grādu temperatūrai atdzesētas bērzu sulas. Trauku pārsedz ar marli un ļauj 6-10 stundas stāvēt siltā vietā (20 grādu temperatūrā).
Pēc ierauga pievienošanas bērzu sulai, sulu pilda traukos - stikla balonos, burkās vai pudelēs, ko cieši noslēdz. Lai rūgstot, pudelēm neizspiestu korķus, tos nosien ar auklu.
Pildītos traukus 3-4 dienas patur istabas temperatūrā (18 grādos), tad pārvieto pagrabā vai ierok zemē.
Pēc 20 dienām sula jau būs gatava dzeršanai. Šāda sula ir ar patīkami atspridzinošu, skābenu garšu un dzirkstoša.
Ievēro! Raudzēšanai sagatavoto bērzu sulu uzglabāšanas temperatūrai ir liela nozīme. Ja bērzu sulas uzglabāsiet +16 grādos un augstākā temperatūrā, tad sula ātri pārskābs un tai būs asa garša.


Nav komentāru: