Sastāvdaļas:
Buljonam
- laša galva
- sīpols
- burkāns
- pāris selerijas šķēles
- pāris lauru lapas
- daži piparu graudi
- šķipsna sāls
- aptuveni trīs litri ūdens
Zupai
- 250 grami laša filejas
- trīs nelieli burkāni
- neliela brokoļa galviņa (vai divas pavisam mazas)
- 200 grami kausētā siera
- sāls un pipari pēc garšas
Laša zupa |
PAGATAVOŠANA
Šajā receptē bija paredzēts izmantot laša spuru, bet nevienā no manis apskraidītajiem veikaliem to neatradu. Taču uz mani skatījās laša galva. Nezinādama, vai tas būs īsti pareizi, ņēmu to. Rezultāts rāda, ka šī nebija slikta doma. Tātad vispirms jātiek pie zupas pamata – buljona. Katliņā ar aukstu ūdeni liek zivs galvu, sīpolu, dažas šķēles selerijas, burkānu, pāris lauru lapas, melno piparu graudus un drusku sāls. Vāra, kamēr parādās putas – tās pacietīgi smeļ nost, kamēr vairs nav. Uz vidējas uguns buljonu vāra aptuveni 40 minūtes.Pa to laiku nomazgā brokoli un sadala pa ziedkopām.Nomizo burkānus un sašķēlē.Laša filejai nogriež ādu un sagriež nelielos gabaliņos.Burkāni, brokoļi un laša fileja gaida brīdi, kad varēs mesties katlā. Kad buljons gatavs, no tā izķeksē visu, kas tur peld, – zivs galvu, dārzeņus, lauru lapas, piparus. Zivs galvu apskrubina, lai tiktu vēl pie druskas «gaļas».
Buljonā ber burkānus, brokoļus un zivi.Uzreiz arī pievieno kausēto sieru un sāli un piparus pēc garšas. Burkāni un brokoļi paspēs sasildīties, bet vēl būs dzīvīgi un drusku kraukšķīgi. Izmaisa un lej šķīvjos.
Kopā ar garšīgu sviestmaizi šī ir ļoti forša zupa. Mani pašu gan mazliet mulsina kausētais siers – ir garšīgi (kā jau viss ar sieru), taču pēc skata aizdomīgi līdzinās piena zupai, kas man no bērnības tā arī nav iegaršojusies.
Uwa (http://http://uwagatavo.wordpress.com)
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru