15.03.15

Azerbaidžāņu plovs

Azerbaidžāņi ēdienus bieži gatavo no aitas gaļas. Ēdieniem lieto daudz garšvielu un garšaugu (it īpaši safrānu). Iemīļots svētku ēdiens ir plovs, kurā bez aitas gaļas un rīsiem ir arī daudz dārzeņu un augļu ( rozīnes, kuraga, kastaņi), safrāns.


Kā gatavot īstu azerbaidžāņu plovu, stāsta restorāna "Baku" šefpavārs Čeļabi Pašajevs.Pavārs skaidro, ka kopā ar šo karalisko ēdienu pasniedz arī govurmu un sebzi (lēni gatavotas gaļas mērces). Lai gan varētu šķist, ka recepte ir sarežģīta, tā nav. Tiesa, lai pagatavotu karalisko azerbaidžāņu plovu, ir nedaudz jāpiepūlas. Bet rezultāts ir šo pūļu vērts!

Sastāvdaļas Plovam 
  • 1 kg basmati rīsi
  • 700 g jēra gaļa
  • 400 g sīpoli
  • 5-10 g kurkuma
  • 200 g žāvētas aličas (var aizstāt ar melnajām plūmēm)
  • 100 g žāvētas aprikozes
  • 60-70 g rozīnes
  • 50 g citronu sula
  • safrāns
  • saulespuķu eļļa
  • kastaņi (var iztikt, tomēr plovs garšos labāk, ja kastaņi tiks pievienoti)
  • Sebzi mērcei:

  • 700 g teļa gaļa (bez kauliņa)
  • sīpols
  • 200 g spināti
  • 200 g skābenes
  • 50-60 g saulespuķu eļļa
  • svaiga kinza
  • pētersīļu lapiņas
  • dilles
  • estragons

2 gab. lavašs


Pagatavošana:
 Vispirms īpaši sagatavo rīsus, bet pēc tam - pārējās ēdiena sastāvdaļas, kas ir kā piedeva ēdiena karalim - plovam. 

Vispirms gatavo govurmu:
  1. Sīpolus notīra un sagriež pusapļos. Ber sakarsētā pannā un uz lēnas uguns viegli apcep. Pievieno kurkumu.
  2. Tikmēr gaļu sagriež nelielās strēmelītēs un vāra vieglā sālsūdenī, kam pievienots viens vesels sīpols. Kad gaļa uzvārījusies, to izņem no katliņa, iegūto buljonu neizlejot.
  3. Pannu liek dziļā pannā, pāri ber apceptos sīpolus, žāvētās aličas (vai melnās plūmes) un notīrītus kastaņus.
  4. Visu pārlej ar buljonu - šķidrumam pilnībā jāsedz visas pannā esošās govurmas sastāvdaļas. Pannai uzliek vāku un visu sautē uz nelielas liesmas. Ēdiena gatavību nosaka, pārbaudot kastaņus. Kad tie ir mīksti, noņem pannas vāku un turpina sautēt, līdz aptuveni puse šķidruma iztvaikojusi. Viss. Govurma ir gatava!


Gatavo rīsus:
  1. Rīsus noskalo aukstā ūdenī 2-3 reizes. Nolej lieko ūdeni.
  2. Rīsus ber katliņā un pārlej ar aukstu ūdeni tā, lai ūdens līmenis būtu divus centimetrus virs rīsiem. Pievieno 60-70 gramus sāls, 50 gramus citronu sulu un atstāj mērcēties vienu stundu. Pēc tam nolej ūdeni un ber rīsus karstā ūdenī un vāra.
  3. Kad ūdens sāk burbuļot, uzmana rīsus, ik pēc 10 minūtēm apmaisot. Līdzko rīsi ir kļuvuši mīksti, nolej ūdeni.
  4. Atsevišķā glāzē aplej safrānu ar karstu ūdeni. Nosedz trauku un atstāj ievilkties.
  5. Safrāna tēju pievieno rīsiem un rūpīgi samaisa.
  6. 2 lavaša loksnes pārsmērē ar saulespuķu eļļu un ieklāj liela katla dibenā. Pāri ber vārītos rīsus.
  7. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 150 grādiem. Rīsu katlu pārsedz ar vāku un liek cepeškrāsnī uz pusotru stundu.


Atsevišķi sagatavo rozīnes un aprikozes: 
  1. žāvētos augļus liek pannā, pievieno nedaudz ūdens un sautē aptuveni 5 minūtes. 
  2. Visu samaisa. Ja augļi kļuvuši mīksti, ņem nost no uguns, tie ir gatavi. 
  3. Lai aprikozes un rozīnes spīdētu, līdzko ūdens uzvārījies, tam pievieno pavisam nedaudz eļļas.

Sāk kārtot plovu:

  1. Ņem lielu šķīvi, uz kura ber sagatavotos rīsus. Lavašu sagriež šaurās strēmelēs un kārto virs rīsiem.
  2. Šķīvja malā, apkārt rīsiem, kārto aprikozes un rozīnes. 
  3. Pasniedz kopā ar govurmu - gaļas mērci.

Azerbaidžāņu plovs 
Gatavo sebzi:
  1. Teļa gaļu sagriež nelielos gabaliņos un uz lēnas uguns vāra sālsūdenī, līdz gaļa ir mīksta. Gaļu izņem no katliņa, buljonu atstājot, tas noderēs.
  2. Vienu sīpolu sagriež pusmēnešos un apcep eļļā.
  3. Dziļā pannā liek vārītās gaļas gabaliņus, kam pāri kārto apceptos sīpolus.
  4. Noskalo zaļumus un ne pārāk smalki saplucina. Vispirms uz gaļas un sīpoliem ber kinzu, pēc tam - dilles, pētersīļus un estragonu, visu noslēdz skābenes un spināti.
  5. Lej pannā buljonu, lai tas pilnībā nosegtu gaļu un zaļumus. Pārsedz pannu ar vāku un liek uz lēnas uguns sautēties.
  6. Kad zaļumi mainījuši krāsu, kļūstot tumši, bet ūdens iztvaikojis - sebzi ir gatavs


Nav komentāru: