20.05.15

Sparģeļu ēdieni

Ne vienai vien saimniecei laukos pie loga aug neliels krūms, ko sauc par asparāgu, tikai mūsu prātos tas saistās ar dekoratīvu augu, bet nekādā gadījumā ne ar ko apēdamu. Tomēr sparģelis jeb, pareizāk, daudzas tā šķirnes ir ļoti garšīgs pavasara dārzenis. 

Sparģeļi jeb ārstniecības asparāgs (Asparagus officinalis) ir daudzgadīgs asparāgu dzimtas augs, kura jauno dzimumu galotnes tiek izmantotas uzturā. 


Stumbra augstums sasniedz 150 cm. Tie ir kāpelētājaugi ar reducētām zvīņveida lapām. Ziedi ir nelieli, galvenokārt, dzelteni. Zied jūnijā un jūlijā. Tā auglis ir sarkana oga. Sparģeļu saknes tiek izmantotas arī ārstniecībā. 18. un 19. gadsimtā sparģeļus latviešu valodā sauca par skostiņiem. 

Ir trīs veidu sparģeļi – zaļie, baltie un violetie. Patiesībā tie visi ir viens un tas pats augs, kas tiek dažādi audzēts. Zaļie aug kā parasts dārzenis, baltie, tiklīdz to asns izlien no zemes, tiek aprakti. Bet violetie, tieši otrādi, tiek atkasīti un parādīti saulei, vēl pirms būtu izlīduši no zemes dabiski. Baltie sparģeļi ir jāmizo – virzienā no galviņas uz leju. Tas palīdz atbrīvoties no rūgtuma un arī noņemt cieto virskārtiņu. 

Kāpēc sparģeļus jāiekļauj savā uzturā?
Sparģeļi pazīstami kā viens no tiem dārzeņiem, kas satur vismazāk kaloriju, taču daudz minerālvielu un vitamīnu. Maijā parasti sākas īstais sparģeļu ēšanas laiks. Eiropā tie pazīstami kā delikatese un arī Latvijā kļūst populāri. 
  • Sparģeļi ir bagāti ar K vitamīnu, kas regulē asins recētspēju un ir nepieciešams veseliem zobiem un kauliem. 
  • Tāpat šie zaļie dārzeņi satur folijskābi, kas nodrošina cilvēka imūnsistēmas, kā arī sirds un asinsvadu sistēmas darbību. 
  • Sparģeļus īpaši iesaka uzturā lietot grūtniecēm, jo tajos esošā folijskābe nodrošina nepieciešamo augļa attīstības un augšanas ātrumu. 
  • Tajos ir daudz šķiedrvielu un nozīmīgi antioksidanti, piemēram, glutations, kas palīdz iznīcināt kancerogēnus un kavē vēža šūnu augšanu. Šī iemesla dēļ, sparģeļi var palīdzēt cīnīties un aizsargāt pret konkrētām vēža formām, piemēram, kaulu, krūts, plaušu un resnās zarnas vēzi. 
  • Tāpat sparģeļos esošais glutations sniedz dažādus ieguvumus arī cilvēka ādai - tas palēlina novecošanās procesu un palīdz aizsargāt ādu no saules kaitējuma un piesārņojuma. 
  • Bez tam, šie dārzeņi satur asparagīnu un hromu, kā arī tādus vitamīnus kā C un E. 
  • Sparģeļi attīra asinis, labvēlīgi iedarbojas uz aknām, ir labs urīndzenošs līdzeklis. 
Sparģeļi

 Sparģeļus vari izmantot dažādi – ēst mazliet apvārītus un sautētus kā uzkodu, aizvietojot neveslīgos čipsus vai popkornu, gatavot biezzupās un pievienot salātos, tādā veidā uzņemot mazāk kalorijas dienas garumā. Pēc garšas sparģeļu asni līdzinās ziedkāpostiem. No tiem gatavo visdažādākos ēdienus – zupas, arī dažādus desertus, papildina omleti, izmanto par rotājumu. Nav nekas neparasts tos lietot arī svaigus. Tos pasniedz kā piedevas gaļas ēdieniem, arī kā pastāvīgu ēdienu, pārlietus ar sviestu. Sparģeļus pasniedz karstus uz sakarsētiem šķīvjiem, jo tie ļoti ātri atdziest un tad vairs nav garšīgi.

Sparģeļus ieteicams izmantot uzreiz, kad tie ir iegādāti, jo uzglabāšanas procesā tie zaudē labās īpašības. Ja tiek uzglabāti, tad pret tiem jāuzturas tāpat kā pret grieztiem ziediem – jāliek glāzē ar ūdeni. Glāze jāpārklāj ar plēvi un jāglabā ledusskapī. Šādā veidā var uzglabāt nedēļu. Nopērkot sparģeļus, labāk pagatavot tos uzreiz, bet, ja nesanāk, tad strauji jāsasaldē, tādējādi saglabājot liekālo daļu uzturvielu. Ja sparģeļi tiek turēti ledusskapī vairāk kā 3 dienas, tie zaudē gan garšu, gan lielo C vitamīna daudzumu. Tāpat nav ieteicams tos konservēt un pievienot sāli, jo sparģeļi zaudē savu garšu. 

NODERĪGI
  • Visgaršīgākie ir vidēji resni sparģeļu kāti ar viegli violetām galviņām. Nogriež kāta apakšējo daļu 2-3 cm garumā. Tā nav tik mīksta kā stublāja augšējā daļa, tāpēc to izlieto zupas gatavošanai. 
  •  Sparģeļu kātus notīra, nomazgā un sasien saišķītī un liek vārīties augstā kastrolī. Lejasdaļa tiem ir cietāka nekā augšējā, tāpēc sparģeļi jāvāra vertikālā stāvoklī zem vāka, lai resnākie kāti vārītos ūdenī, bet maigākās un tievākās galotnes – tvaicētos. Pēc tam sparģeļi ātri jāizņem un jānoskalo ar aukstu ūdeni. Tas palīdzēs saglabāt spilgto krāsu un sparģeļu kraukšķīgumu.
  • Baltos sparģeļus ieteicams vārīt uz lēnas uguns 4 līdz 10 minūtes (atkarībā no kātu biezuma),tad tie nezaudēs savu patīkamo kraukšķīgumu, bet zaļos sparģeļus – 3 līdz 5 minūtes.


Risoto ar svaigu sparģeli

Sastāvdaļas: 
  • 500 g sasmalcinātu svaigu sparģeļu
  • 400 gr  rīsu
  • 1 sasmalcināts sīpols
  • rīvēta citrona miza
  • 1 l svaiga vistas vai dārzeņu buljona
  • 1 glāze baltvīna
  • rīvēts Parmesan siers
  • sāls un pipari
  •  sviests
Risoto ar svaigu sparģeli
Pagatavošana: 
  1. Sarīvējiet sparģeli, sagrieziet gabaliņos augšdaļas un paglabājiet tās. 
  2. Uzvāriet buljonu. 
  3. Izkausējiet sviesta piku katliņā un sāciet ar smalki sagrieztu sīpolu sautēšanu. 
  4. Pievienojiet rīsus, sparģeļu kātus un kripatiņu citronu mizas, un turpiniet gatavot vēl pāris minūtes. Ik pa laikam, kad rīsi uzsūc šķidrumu, pievienojiet pāris kausiņus buljona. Turpiniet līdz rīsi ir gatavi, atcerieties regulāri samaisīt risoto.
  5. Tuvojoties gatavošanas beigām pievienojiet baltvīnu un sparģeļu augšdaļas. 
  6. Pirms pasniegšanas iemaisiet sarīvētu sieru un aukstā sviesta piku.


Sparģeļu salāti
Tikko uzdīgušus sparģeļus vāra un pārlej ar eļļu, skābina ar citronu sulu vai citronskābi, pārkaisa ar lokiem.

Salāti «Pavasaris» ar sparģeļiem

Sastāvdaļas: 
  • 100 g sparģeļu, 
  • 50 g vārītu kartupeļu, 
  • 100 g svaigu gurķu, 
  • 100 g salātu, 
  • 3 g sīpolloku, 1 ola, 
  • 1/2 glāzes skāba krējuma, 
  •  diļļu zaļumi, 
  • sāls, pipari,
  • pūdercukurs pēc garšas. 
Salāti «Pavasaris» ar sparģeļiem
Pagatavošana: 
  1. Sagrieztu zaļo salātu kaudzei salātu traukā apkārt liekt kaudzītēs dārzeņus — ripiņās sagrieztus svaigus gurķus, vārītus kartupeļus un burkānus un 3 cm garos gabaliņos sagrieztus sīpollokus un vārītus sparģeļus. 
  2.  Salātu kaudzītes vidū liek vārītas olas ripiņas. Pirms pasniegšanas salātiem pieliek nedaudz sāls. 
  3. Mērces traukā pasniedz skābu krējumu, kuram nedaudz pielikts sāls, pipari un pūdercukurs, vai šo krējumu aplej apkārt salātu kaudzei, pārkaisot ar diļļu zaļumiem. 

«Delikateses» salāti

Sastāvdaļas: 
  • 150 g sparģeļu, 
  • 150 g tomātu, 
  •  100 g gurķu, 
  • 100 g pupiņu pākšu, 
  • 100 g ziedkāpostu, 
  • 30 g zaļo salātu, 
  • 1 1/2 glāzes majonēzes ar krējumu, 
  • dilles, sāls,
  • pipari pēc garšas.
«Delikateses» salāti
Pagatavošana:
  1. Novāra atsevišķi ziedkāpostus, sparģeļus, pupiņu pākstis un atdzesē novārījumā. 
  2.  Ziedkāpostus sadala sīkos gabaliņos. 
  3. Sparģeļus sagriež nelielos gabaliņos, pupiņu pākstis un salātus sagriež pa daļām, svaigos gurķus un tomātus plānās šķēlītes. 
  4. Produktus rūpīgi samaisa, pieliek majonēzi un skābu krējumu (uz 1 glāzi majonēzes ½ glāzes bieza skāba krējuma), sāli un piparus. 
  5. Liek salātu traukā, rotā ar cietas olas daļiņām un pārkaisa ar diļļu zaļumiem.

Pētersīļu sparģeļi

Sastāvdaļas: 
  • 500 g sparģeļu,
  •  2 ēd.k. smalki sakapātu pētersīļu, 
  • 50 g sviesta, 
  • 50 g miltu, 
  • 1 l ūdens, kurā vārīti sparģeļi, sāls. 
Pagatavošana:
  1. No sviesta, miltiem un ūdens, kurā vārīti sparģeļi, pagatavo mērci. 
  2. Gatavā mērcē liek 2-3 cm garos gabalos salauztus sparģeļus un vāra mīkstus.
  3.  Īsi pirms gatavības pievieno smalki sakapātu pētersīļus, 5 minūtes vēl pavāra, pieliek sāli 
  4. Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem.

("Zeltene", 1939)
Sparģeļu zupa

Sastāvdaļas: 
  • 0,5 kg sparģeļu,
  •  1,5 litri ūdens, 
  • 50 g sviesta, 
  • zaļumi, 
  • krējums pēc garšas, 
  • mārrutki, 
  • grauzdiņi.
Sparģeļu zupa
Pagatavošana:
  1. Sparģeļus vāra 20 minūtes pievieno sviestu, zaļumus, krējumu, ja vēlas, tumē (1,5 ēdamkarotes miltu iemaisa 100 g ūdens). 
  2. Pasniedz ar jebkuras maizes grauzdiņiem. 

Sparģeļu salāti

Sastāvdaļas: 
  • Sparģeļi – 1 buntīte
  • Zaļās pākšu pupiņas – 1 sauja
  • Pistāciju rieksti – 1 sauja
  • Sukādes pēc izvēles – 1 sauja
  • Šalotes sīpols – 1 gab.
  • Olīveļļa – 3 ēd.k.
  • Aveņu etiķis – 1 ēd.k.
  • Medus – 1 tējk.
  • Piparmētras – 1 sauja
  • Sāls
Sparģeļu salāti
Pagatavošana:
  1. Nomizo sparģeļus. Uzvāra ūdeni lielā pannā. Pievieno šķipsniņu sāls un tējkaroti olīveļļas. Liek vārīties sparģeļus un pākšu pupiņas 3 minūtes.
  2. Tikmēr sagriež sīpolus, sakapā piparmētru un visu pieber sparģeļiem. 
  3. Pievieno arī etiķi, medu un atlikušo olīveļļu. 
  4. Gatavās pupiņas un sparģeļus kārto uz šķīvjiem un pārlej ar mērci. 
  5. Pa virsu kaisa riekstus un sukādes.

 2. recepte
Sastāvdaļas: 
  • 0,5 kg sparģeļu,
  • 4 valrieksti, zaļumi,
  • 50 g eļļas,
  • 2 daiviņas ķiploku,
  •  citronu sula.

 Pagatavošana:
Vārītus sparģeļu3 sagriež un pievieno sasmalcinātus valrieks­tus, zaļumus, citronu sulu, eļļu, ķiplokus.


Cepti sparģeļi

Sastāvdaļas: 
  • 0,5 kg sparģeļu, 
  • 2 ēd.k. sviesta, 
  • 100 g siera, 
  • 1 ēd.k. miltu, 
  • zaļumi, 
  • 1 glāze mērces. 
Cepti sparģeļi
Pagatavošana:
  1. Mērce: uz pannas sakarsē 2 ēdamkarotes sviesta, pievieno 1 ēdamkaroti miltu, samaisa un izkarsē, lēnām briedinot, pielej 200 g piena, vāra 3 minūtes.
  2. Vārītus sparģeļus liek uz sakarsētas pannas sviestā, pievieno vienu ēdamkaroti miltu, visu labi samaisa, pārkaisa ar sarīvētu sieru, uzliek sviesta piciņas un cep cepeškrāsnī 10 minūtes. 
  3.  Gatavus pārkaisa ar zaļumiem. 

2. recepte

Sastāvdaļas: 
  • 1 kg sparģeļu, 
  • 50 g sviesta, 
  • 2 glāzes ūdens, kuri vārījušies sparģeļi, 
  • 1 glāze krējuma, 
  • 3 sīpoli, 
  • 2 karotes sarīvēta siera,
  • milti, 
  • rīvmaize, 
  • sāls pēc garšas 
Pagatavošana:
  1. Sparģeļus novāra sāls ūdenī mīkstus. 
  2. Mērci pagatavo šādi - miltus samīca ar sviestu, klāt pielejot aukstu ūdeni, kurā vārījušies sparģeļi krējumu un visu kopā uzvāra. Uzvārītai mērce pievieno iepriekš apceptus sīpolus un sarīvētu sieru. Visu vēl brīdi pavāra. 
  3. Ietaukotā veidnē saliek novārītos sparģeļu kātus, pārlej ar pagatavoto mērci, pārkaisa rīvmaizi, pārliek mazas sviest; piciņas un cep apmēram 30 minūtes karstā krāsnī.

("Zeltene", 1939)
Buljons ar omleti un sparģeļiem

Sastāvdaļas: 
  • 500 g gaļas vai vistas gaļas buljona, 
  • 100 g sparģeļu dzinumu. 

Omletei: 1 ola, 1 tējkarote sviesta, sāls pēc garšas. 

Buljons ar omleti un sparģeļiem

Pagatavošana:
Kā piedevu buljonam sagatavo sparģeļu dzinumu galus. Šim nolūkam izvēlas pēc iespējas vienādākus sparģeļu dzinumus, ar asu nazi noņem mizu, cenšoties dzinumu galus — pašu garšīgāko sparģeļa daļu — nesalauzt. 

  1. Nomizotos sparģeļus nomazgā, sasien pušķīšos pa 8—10, vienādi apgriež un vāra sālsūdenī uz lielas uguns 20—25 minūtes. Sparģeļi labi tikai tad, kad tie nav pārvārīti, pretējā gadījumā tie zaudē aromātu un kļūst ūdeņaini. Līdzko dzinumi kļūst mīksti, sparģeļus izliek sietā un ļauj notecēt ūdenim.
  2. Sagatavo buljonam omleti. Jēlas olas viegli sakuļ un pakāpeniski pielej aukstu buljonu. Iegūtai masai pieliek sāli, izkāš caur sietu un ielej ar sviestu izsmērētā formā.
  3.  Omleti vāra ūdens peldē 80—85 °C temperatūrā, neļaujot ūdenim vārīties. Porciju formā omleti vāra 15—20 minūtes, pie tam omletei jābūt ar blīvu konsistenci.
  4. Pasniedzot omleti izņem no porciju trauka, sagriež porcijās un liek šķīvī, kurā dzidrs buljons. Tajā ieliek arī vārītos sparģeļus.

Sparģeļu biezeņzupa

Sastāvdaļas: 
  • 800 g sparģeļu, 
  • 4 ēd.k. sviesta, 
  • 2 ēd.k. kviešu miltu, 
  • 4 glāzes piena, 
  • 2 glāzes ūdens, 
  • sāls pēc garšas.
Sparģeļu biezeņzupa
Pagatavošana:
  1. Zupas piedevai izvēlas un notīra 25 sparģeļu dzinumus. Pārējos sparģeļus nomazgā, sagriež un liek vārīties 15—20 minūtes, pielej 2 glāzes ūdens un pieliek nedaudz sāli.
  2. Katlā nedaudz apcep 2 ēdamkarotes kviešu miltu ar tādu pašu daudzumu sviesta, atšķaida ar 4 glāzēm piena, uzvāra, pieliek sparģeļus kopā ar novārījumu. 
  3. Vāra 15 minūtes. Pēc tam izberž caur sietu un pēc garšas pieliek sāli. 
  4.  Pirms pasniegšanas pieliek sviestu, piedevām vārītos sparģeļus. Atsevišķi pasniedz baltmaizes grauzdiņus. 

2. recepte

Sastāvdaļas:
  • 800 g sparģeļu, 
  • 4 ēd.k. sviesta, 
  • 2 ēd.k. kviešu miltu, 
  • 2 glāzes piena, 
  • 3 glāzes gaļas buljona, 
  • 4 olas (dzeltenumus), 
  • sāls pēc garšas. 
Pagatavošana:
  1. Sparģeļus 25 minūtes vāra baltajā mērcē. 
  2. Pēc vārīšanas masu izberž caur sietu, pieliek gaļas buljonu, no jauna uzvāra un pieliek olu dzeltenumu, piena un sviesta maisījumu.

Sparģeļi ar sviestu

Sastāvdaļas: 
  • Sparģeļi, 
  • sviests, 
  • rīvmaize,
  • sāls pēc garšas.
Sparģeļi ar sviestu
Pagatavošana:
  1. Sparģeļu kātus liek vārošā sālsūdenī un vāra mīkstus. 
  2. Tad tos izņem no ūdens, sakārto sakarsētā bļodā un pārlej ar kausētu sviestu, kuru iepriekš ar rīvmaizi sacep brūnu. 
  3. Šo ēdienu var pasniegt brokastīs, pusdienās vai vakariņās.

("Zeltene", 1939)
Sparģeļi ar rīvmaizes mērci

Sastāvdaļas: 
  • 400 g sparģeļu, 
  •  100 g mērces, 
  • pētersīļu zaļumi. 
Mērcei: 4 ēdamkarotes rīvmaizes, 8 ēdamkarotes sviesta.


Sparģeļi ar rīvmaizes mērci
Pagatavošana: 
  1. Notīrītus sparģeļus sasien buntītēs, lai tie nesalūztu, un vāra sāls ūdenī, pēc tam atsien un saliek uz trauka. Rotā ar pētersīļu zaļajām lapiņām, un galdā atsevišķi pasniedz rīvmaizes mērci.
  2. Mērces pagatavošanai sasildītā sviestā ieber sīki saberztu rīvmaizi, katliņu liek uz uguns, rīvmaizi sabrūnina. Var arī rīvmaizi sabrūnināt bez sviesta, bet pēc tam pielikt kausētu sviestu.

Sparģeļi ar olu kulteni

Sastāvdaļas: 
  • 300 g sparģeļu, 
  • 300 g piena, 
  • 2 olas, 
  • 1 ēd.k. sviesta, 
  • sāls pēc garšas.
Sparģeļi ar olu kulteni
Pagatavošana: 
  1. Notīrītus sparģeļus sagriež šķērsām 2—3 cm garos gabalos, vāra sālsūdenī, notecina un liek ar sviestu ieziestā porciju traukā. 
  2. Jēlas olas rūpīgi samaisa ar pienu, pieliek sāli, izkāš un maisījumu pārlej sparģeļiem un cep 10 minūtes. Gatavam olu un piena maisījumam jābūt želejveidīgam.
  3. Sparģeļus pasniedz uz pannas karstus vai aukstus.

Sparģeļi ar riekstiem

Sastāvdaļas: 
  • 500 g sparģeļu, 
  • 1/2 glāzes nolobītu valriekstu, 
  • 2 sīpoli, 
  • 2 daiviņas ķiploku, 
  • 6 kinzas ziediņi, 6 pētersīļu lapas, 
  • 5 diļļu lapiņas, 
  • vīna etiķis, 
  • paprikas un sāls pēc garšas. 
Sparģeļi ar riekstiem
Pagatavošana: 
  1. Sparģeļus notīra, noņem cietās daļas tā, lai neievainotu dzinumus, pēc tam tos salauž un nomazgā aukstā ūdenī, ieber katlā verdošā ūdenī, nosedz ar vāku un vāra 20—25 minūtes. Jāraugās, lai sparģeļi nepārvārītos, jo tad tie zaudē aromātu un kļūst ūdeņaini. (Ūdens jāpielej tik daudz, lai brīdī, kad sparģeļi ir gatavi, tas ir viss izvārījies).
  2. Nolobītus valriekstus, sāli, papriku, ķiplokus, kinzas zaļumus labi saberž, pieliek sīki sagrieztus pētersīļus un diļļu zaļumus, atšķaida ar vīna etiķi, pieliek vārītiem, atdzisušiem sparģeļiem, labi samaisa un liek uz šķīvja.

Piena mērce cepti sparģeļi

Sastāvdaļas: 
  • 300 g sparģeļu, 
  • 2 ēd.k. sviesta, 
  • 250 g piena mērces , 
  • 100 g sarīvēta siera, 
  • sāls pēc garšas. 
Piena mērce cepti sparģeļi
Pagatavošana: 
  1. Sparģeļus notīra, sagriež 2—3 cm garos gabalos un vāra sālsūdenī.
  2. Porciju pannā, kas ieziesta ar sviestu, ielej nedaudz piena mērces, uz tās vienmērīgā kārtā saliek sparģeļus, pārlej ar karstu piena mērci, pārkaisa ar sarīvētu sieru, apslaka ar kausētu sviestu un cep cepeškrāsnī, līdz izveidojas brūna garoziņa.
  3. Sparģeļus galdā pasniedz uz pannas, kur tie cepti.

Restēti sparģeļi
Sastāvdaļas: 
  • 1 kg sparģeļu
  • 2 ēd.k. baltvīna vai sausa vermuta
  • Sāls un svaigi malti pipari
  • 3 ēd.k. extra virgin olīveļļas
  • ½ citrona sulas
Restēti sparģeļi

Pagatavošana: 

  1. Uzkarsē krāsni līdz 230 grādiem vai grila režīmā. Lielā plātē liec sparģeļus un pārsmidzini ar eļļas, vermuta un piparu maisījumu. Lūkojies, lai visi sparģeļi tiktu apviļāti mērcē. Restē aptuveni 10  minūtes (tikai uzmanies, lai tie nepārcepas). Sparģeļiem jābūt maigiem, nedaudz mīkstiem, bet vēl ar kraukšķi. 
  2. Pārliec servējamā traukā un pārlej ar citrona sulu. Pasniedz ar pārkaisītām Parmas siera drupačām vai holandiešu mērci.
Garšīgi sparģeļi ir ar zilā siera un saldā krējuma mērci, ko gatavo, saldajā krējumā izšķīdinot zilo sieru.

Sparģeļu pīrāgs


Sastāvdaļas: 
  • 250 g miltu
  • 450 g sviesta
  • 4 ēd.k. eļļas
  • Pildījumam
  • 600 sparģeļu
  • 250 g rikotas siera
  • 100 g trekna saldā krējuma
  • 50 g parmezāna
  • 1 saišķītis pētersīļu
  • 1 mazs šalotes sīpols
  • Sāls un svaigi malti melnie pipari pēc garšas
  • 1 ola pīrāga pārziešanai
Sparģeļu pīrāgs

Pagatavošana: 

  1. Virtuves kombainā sajauc mīkstu sviestu, eļļu un miltus. 
  2. Pievieno nedaudz auksta ūdens un mīci, līdz iegūsti viendabīgu mīklu. Šalotes sīpoliņu sīki sagriez un sautē kopā ar nedaudz ūdens. 
  3. Sparģeļus nomazgā un nogriez kātiņu cietās daļas. Pārējo sagriez palielos stienīšos. 
  4. Pievieno pannnā ar sīpoliem un sautē aptuveni 3 minūtes. 
  5. Noņem pannu no uguns, pievieno sīki sagrieztus pētersīļus un atdzesē. 
  6. Nelielā trauciņā samaisi rikotu, Parmas sieru un saldo krējumu. Pievieno sāli un piparus. Iemaisi sparģeļus un sīpolus. 
  7. Paņem kūkas formu ar noņemamām malām. Mazliet ietauko un izveido tādu kā bļodiņu no mīklas. Iepildi pildījumu un visu pārzied ar sakultu olu. 
  8. Cep 200 grādos aptuveni 30 minūtes.


Sparģeļi ar spinātiem

Izsautētus spinātus liek ar sviestu izziestā veidnē Virs tiem liek pusgatavus sparģeļus. Piepildīti veidni pārlej ar sviesta mērci, kuru pagatavo kā iepriekšējā gadījumā, tad pārkaisa ar sarīvētu sieri un cep 15-20 minūtes.
("Zeltene", 1939)



Video: Sparģeļu zupa, salāti un fritēti sparģeļi





Nav komentāru: