09.06.15

Ainas kundzes Godu zupa

Sastāvdaļas:
Zupai:
  • 600 g vistas gaļas ar visiem kauliem
  • 1 šķēle baltmaizes
  • sāls pēc garšas
  • malti melnie pipari pēc garšas
  • 1 ola (ja nepieciešams)
  • 30 g sviesta
  • 50 g sīpola, nomizots, rupji sagriezts
  • 1 paliels burkāns, nomizots, sagriezts plānās ripiņās
  • 2,5 l ūdens
  • 5‒7 melnie graudu pipari

Omletītēm:
  • 6 olas
  • 6 dziļās ēd.k. auksta ūdens
  • 6 tējk. ar nelielu kaudzīti kviešu miltu
  • šķipsniņa sāls
  • malti melnie pipari pēc garšas**
  • 60 g sviesta
  • pasniegšanai:
  • dilles, smalki sakapātas

Vistas zupa ar omleti
Pagatavošana
Atkaulo vistas gaļu un atsevišķos traukos liec kaulus un gaļu. Aukstā ūdenī pavisam īsu brīdi izmērcē baltmaizes šķēli un kopā ar gaļu izmal caur gaļas mašīnu. Pievieno maltās gaļas masai sāli, piparus un visu rūpīgi samīci. Pievieno olu, ja gaļas masa nav pietiekami lipīga. Samitrini rokas un saujā savirpini mazas bumbiņas. Tā pagatavo visu gaļas masu, ik pa laikam atkārtoti samitrinot rokas, lai gaļa neliptu pie rokām un varētu izveidot skaistas, vienādas frikadelītes. Kārto gaļas bumbiņas uz šķīvja vienā kārtā un atstāj, kamēr izvāri buljonu.

Gatavo buljonu.
Pannā izkausē sviestu un liec cepties vistas kaulus uz apmēram 5‒7 minūtēm, līdz tie kļūst gaiši brūni**. Kad tie ir daļēji sacepušies, pievieno sīpolus un burkānus. Kad viss apcepies, pārber pannas saturu katlā ar ūdeni, pievieno graudu piparus un ļauj vārīties apmēram 1 h. Nokās buljonu un lej atpakaļ katlā. Tad pievieno buljonam frikadeles un turpini vārīt 5‒10 minūtes. Noņem zupu no uguns.

Gatavo omletītes. 
Bļodā liec olas, pievieno ūdeni, miltus, sāli un piparus. Visu lēnām sakul ar mikseri apmēram 2 minūtes. Mazā pannā izkausē sviestu un ar zupas kausiņu plānā kārtā uzlej olu masu. Plānās omletītes pēc izskata atgādina pankūkas. Necep tās pārāk ilgi, tikai viegli sarecini no abām pusēm – pirmo pusi cep ne ilgāk par 1 minūti un otro apmēram 20‒30 sekundes. Cepot uzliec pannai vāku. Tā turpini, līdz izcepta visa olu masa (sanāks apmēram 6 plānas omletītes). Gatavās omletes liec uz dēlīša un sagriez ar rievotu nazīti apmēram 0,5 cm platās un 2 cm garās strēmelītēs.

Pirms pasniegšanas pievieno zupai omletes strēmelītes un vēlreiz uzvāri, līdz zupa uzmet burbuli. Lej šķīvjos un pasniedz, pārkaisot ar dillēm. 

* Vari pievienot olu masai piparus, ja vēlies, bet Ainas kundze to nedara.

** Kauliņus vajag apcept, lai zupa iegūtu patīkami zeltainu krāsu un pilnīgāku garšu. 

Receptes autore : Aina Tamaša
Avots: tvnet.lv

Nav komentāru: