Sastāvdaļas:
Zupai:
- 600 g vistas gaļas ar visiem kauliem
- 1 šķēle baltmaizes
- sāls pēc garšas
- malti melnie pipari pēc garšas
- 1 ola (ja nepieciešams)
- 30 g sviesta
- 50 g sīpola, nomizots, rupji sagriezts
- 1 paliels burkāns, nomizots, sagriezts plānās ripiņās
- 2,5 l ūdens
- 5‒7 melnie graudu pipari
Omletītēm:
- 6 olas
- 6 dziļās ēd.k. auksta ūdens
- 6 tējk. ar nelielu kaudzīti kviešu miltu
- šķipsniņa sāls
- malti melnie pipari pēc garšas**
- 60 g sviesta
- pasniegšanai:
- dilles, smalki sakapātas
Vistas zupa ar omleti |
Pagatavošana
Atkaulo vistas gaļu un atsevišķos traukos liec kaulus un
gaļu. Aukstā ūdenī pavisam īsu brīdi izmērcē baltmaizes šķēli un kopā ar gaļu
izmal caur gaļas mašīnu. Pievieno maltās gaļas masai sāli, piparus un visu
rūpīgi samīci. Pievieno olu, ja gaļas masa nav pietiekami lipīga. Samitrini
rokas un saujā savirpini mazas bumbiņas. Tā pagatavo visu gaļas masu, ik pa
laikam atkārtoti samitrinot rokas, lai gaļa neliptu pie rokām un varētu
izveidot skaistas, vienādas frikadelītes. Kārto gaļas bumbiņas uz šķīvja vienā
kārtā un atstāj, kamēr izvāri buljonu.
Gatavo buljonu.
Pannā izkausē sviestu un liec cepties
vistas kaulus uz apmēram 5‒7 minūtēm, līdz tie kļūst gaiši brūni**. Kad tie ir
daļēji sacepušies, pievieno sīpolus un burkānus. Kad viss apcepies, pārber
pannas saturu katlā ar ūdeni, pievieno graudu piparus un ļauj vārīties apmēram
1 h. Nokās buljonu un lej atpakaļ katlā. Tad pievieno buljonam frikadeles un
turpini vārīt 5‒10 minūtes. Noņem zupu no uguns.
Gatavo omletītes.
Bļodā liec olas, pievieno ūdeni,
miltus, sāli un piparus. Visu lēnām sakul ar mikseri apmēram 2 minūtes. Mazā
pannā izkausē sviestu un ar zupas kausiņu plānā kārtā uzlej olu masu. Plānās
omletītes pēc izskata atgādina pankūkas. Necep tās pārāk ilgi, tikai viegli
sarecini no abām pusēm – pirmo pusi cep ne ilgāk par 1 minūti un otro apmēram
20‒30 sekundes. Cepot uzliec pannai vāku. Tā turpini, līdz izcepta visa olu
masa (sanāks apmēram 6 plānas omletītes). Gatavās omletes liec uz dēlīša un
sagriez ar rievotu nazīti apmēram 0,5 cm platās un 2 cm garās strēmelītēs.
Pirms pasniegšanas pievieno zupai omletes strēmelītes un
vēlreiz uzvāri, līdz zupa uzmet burbuli. Lej šķīvjos un pasniedz, pārkaisot ar
dillēm.
* Vari pievienot olu masai piparus, ja vēlies, bet Ainas
kundze to nedara.
** Kauliņus vajag apcept, lai zupa iegūtu patīkami
zeltainu krāsu un pilnīgāku garšu.
Receptes autore : Aina Tamaša
Avots: tvnet.lv
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru