16.06.15

Padomju laika saldskābmaize

Rakstnieces Andas Līces recepte:

Sastāvdaļas:
  • 2 kg miltu
  • 1 rupjmaizes ķieģelītis
  • 1 l kefīra
  • 1 glāze cukura
  • 1 paciņa sausā rauga
  • sauja ķimeņu
  • 1 -2 olas pārsmērēšanai

Padomju laika saldskābmaize
Pagatavošana:
  1. Rupjmaizes ķieģelītim nogriež garozu, mīkstumu saplūkā un sajauc ar pusglāzi cukura un kefīru. Visu sajauc viendabīgā masā, pārklāj ar dvieli un atstāj istabas temperatūrā rūgt visu dienu.
  2. Vakarā masai pievieno otru pusglāzi cukura, miltus un raugu, ķimenes, kārtīgi samīca un atstāj līdz rītam rūgt.
  3. Iekur krāsni un ļauj, lai tā uzkarst vai sasilda cepeškrāsni līdz 200 grādiem.
  4. Nokaisa ar miltiem cepamplāti.
  5. Mīklu no rīta vairs nemīca. No mīklas ar slapjām rokām izveido kukulīšus un liek uz plāts, pārsmērē ar sakultu olu un cep 50 - 60 minūtes. Gatavību pārbauda ar koka irbuli, iedurot klaipiņa vidū, ja irbulītis sauss - maizīte gatava.
  6. Gatavu maizīti liek uz koka dēlīša, krietni sasedz un ļauj lēni atdzist.
 No dotā izejvielu daudzuma tev sanāks četri lielāki vai seši mazāki kukulīši. 

Nav komentāru: